Hormonale migraine

Behandeling hormonale migraine

Behandeling hormonale migraine

Je bent waarschijnlijk al een tijd op zoek naar een behandeling tegen hormonale migraine. (Hormonale) migraine kan je leven behoorlijk ontwrichten omdat je vaak gewoon niets meer kunt. Op bed liggen met het licht uit en wachten totdat het overgaat is het enige wat nog kan.

 

migraine vrouw
Hormonale migraine

Migraine heeft te maken met verwijding van de bloedvaten in en buiten de schedel en de oorzaak kan van alles zijn. Een allergische reactie, stress maar ook door hormonale disbalans.

Als je merkt dat de aanvallen samen hangen met je menstruele cyclus dan is oestrogeendominantie hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. En dan kun je er wat aan doen.

Wat is de invloed van oestrogeen dominantie op je hoofdpijn of migraine?

Oestrogeen veroorzaakt namelijk vaatverwijding en zorgt voor migraine. Wanneer je progesteron crème gaat smeren wordt de vaattonus weer hersteld en krijg je niet de vaatverwijding die tot migraine leidt.

Oestrogeen wordt, als het dominant is en er een tekort aan progesteron ontstaat , toxisch voor ons lichaam. Progesteron heeft een stabiliserend effect op oestrogeen

Klachten die duiden op een progesteron tekort: somberheid, vaginale klachten, vermindert libido, angsten, moeheid, hoofdpijn en migraine, concentratie problemen, overgewicht, slapeloosheid, opvliegers en nachtelijk zweten, onregelmatige cyclus, heftige menstruatie, PMS, schildklierproblemen, huidaandoeningen zoals acne en psoriasis, candida, artritis, allergieën, auto-immuunzieketen, urineweg problemen, ontstekingen, galblaas problemen.

Hoe kun je hormonale migraine behandelen?

Het toevoegen van natuurlijk progesteron kan veel klachten verhelpen omdat het de oestrogeen dominantie opheft.

Progesteron komt niet in planten voor. Wat wel voorkomt in planten is sterol diosgenine. Dit wordt aangetroffen in de Wilde Yam. Deze diosgenine kan worden omgezet in progesteron zoals die ook in het lichaam voorkomt.

Progesteron wordt door de lever afgebroken. Daarom is het beter om een crème te smeren dan om tabletten te nemen. Crème wordt meteen via de huid opgenomen in het bloed en kan daardoor effectief zijn werk doen.

De crème kan het beste gesmeerd worden op delen van de huid waar veel kleine bloedvaatjes zitten. Zoals het gezicht, de hals, de handpalmen en voetzolen, de borst, de binnenkant van de armen en binnenkant knieën.

Gebruik van progesteron CRÈME:

Wanneer je nog menstrueert begin dan op dag 12 van je cyclus (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie). Doorgaan tot en met dag 26 en dan stoppen. Dit iedere maand herhalen,

Wanneer je niet meer menstrueert dan 25 dagen achter elkaar smeren en dan 5 dagen stoppen. Iedere maand herhalen.

Wanneer jouw cyclus onregelmatig is dan is het lastig om de start dag te bepalen. Gebruik dan 2 weken de crème en dan weer 2 weken niet. Of je kunt kiezen om 25 dagen achter elkaar de crème te smeren en dan 5 dagen stoppen.

Gebruik 1/8 tot ¼ theelepel ’s morgens en ’s avonds. Als je merkt dat je er slaperig van wordt gebruik de crème dan alleen ’s avonds. Deze crème is volledig veilig dus het kan geen kwaad om een beetje te experimenteren om de voor jou ideale dosis en gebruik te vinden.

Een 1/4 theelepel bevat 20 mg progesteron.

4 thoughts on “Behandeling hormonale migraine”

  1. Hoi, ik gebruik nu voor het eerst progesteroncreme, ben bijna 45. Mijn hele menstruele leven al bekend met PMS/PMDD. Ik ben nu begonnen op dag 12 en zit nu op dag 5 van het smeren en heb vanochtend voor het eerst sinds lange tijd een hormonale auramigraine gehad (in het verleden na mijn 40e gekregen, maar was al een tijd niet meer op de voorgrond). Kan dit zo zijn als je net begint? Ik houd ook meer vocht vast, heb gevoelige borsten en wat meer last van mijn toch al gevoelige pols. Ik krijg graag een reactie met daarin hopelijk een geruststelling dat dit allemaal normaal is. Alvast hartelijk dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *