Behandeling van PMS

Behandeling PMS

Behandeling PMS

Als je (veel) last hebt van PMS wat is dan de behandeling die je kunt kiezen?

Wellicht heb je van je ouders of verzorgers voorlichting gekregen over het hoe en waarom van ongesteld zijn. En was de eerste keer ongesteld worden geen complete verrassing.
Wat is jou verder nog verteld over ongesteld zijn? Wat zijn de beelden die je mee hebt gekregen? Begon je open aan het ongesteldheids avontuur of was je al gewend aan vrouwen met PMS.

Het ongemak van maandverband, tampons, het risico op doorlekken, we hebben het allemaal gehad. In de reclame van maandverband wordt altijd ingespeeld op dit soort ongemakken. De boodschap van de reclame is vervolgens “neem ons product en je kunt gewoon jouw leven leiden. Sporten, werken, plezier maken, wat je maar wilt.”

PMS is meer dan kiezen voor het juiste maandverband

De reclame vertelt echter nooit iets over hoe zwaar het iedere maand kan zijn voor veel vrouwen. Buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen, eetbuien en gewichtsproblemen, somberheid, rugpijn, obstipatie, pijnlijke borsten. Het kan een leven totaal ontwrichten, iedere maand weer.
Een zwangerschap geeft tijdelijk een blije tijd maar na de bevalling komen de klachten weer extra heftig terug.

Nu zal niet iedere vrouw zich iedere maand ziek hoeven te melden. Zal niet in ieder gezin de leden op hun tenen lopen om mama niet boos te maken. Maar we gaan makkelijk voorbij aan het leed wat er is bij vrouwen met PMS.

Ongesteldheid hoort bij het leven van een vrouw en op zich is daar ook niets mis mee. Maar door onze manier van leven zijn onze hormonen uit balans geraakt en hebben we meer last van hormoon schommelingen dan onze oma vroeger.
De oorzaak van PMS ligt in het feit dat we, bijna allemaal, een oestrogeen dominantie en een progesteron tekort hebben ontwikkeld. Je ontkomt er bijna niet aan om dat te ontwikkelen. Het gebruik van plastic flesjes, shampoo, suiker inname, luchtvervuiling, junk food; zijn allemaal bronnen die ervoor zorgen dat we teveel oestrogeen in ons lichaam krijgen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat ons progesteron gaat dalen. En dat zorgt voor klachten.

Hoe is jouw verhaal? Wanneer werd je voor het eerst ongesteld en hoeveel last had en heb je ervan. Welke fysieke of psychische klachten heb je iedere maand waar je eigenlijk wel vanaf wilt?

Behandeling PMS met de anti conceptie pil

Vrouwen die PMS klachten hebben krijgen van de huisarts vaak de pil om de symptomen tegen te gaan. Wat je moet realiseren is dat het middel erger is dan de kwaal. Pilgebruik brengt jouw hormonen steeds verder uit balans. Wellicht heb je dan geen buikpijn meer iedere maand maar je gaat zeker weten andere symptomen ontwikkelen.  De pil kan behoorlijke bijwerkingen meebrengen. Gewichtstoename, opgeblazen buik, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vocht vasthouden, depressie en verminderd libido is hier een greep uit. Wat we vaak horen van vrouwen is dat ze zichzelf niet meer zijn wanneer ze de pil gebruiken.

Behandeling pms
Behandeling PMS

Welke behandeling van PMS werkt dan wel?

Iedere vrouw is uniek en heeft een andere aanpak nodig. Maar hieronder tips.

  1. Eet zo gezond mogelijk. Lees het blog over  in 15 stappen naar gezond eten
    Als je zo zuiver mogelijk eet met zo min mogelijk suiker en kant en klaar producten zul je minder klachten hebben.
  2. Zorg voor voldoende beweging. Bewegen zorgt voor meer balans in jouw hormonen.
  3. Probeer stress te minimaliseren. Stress is echt destructief voor je lichaam. Alles gaat schuiven waardoor klachten gaan ontstaan. Wanneer de omstandigheden (even) zijn zoals ze zijn en verandering gewoon even niet mogelijk is ga dan mediteren of doe een cursus mindfullness. Dan ga je anders kijken naar je stress en raakt het je minder.
  4. Smeer natuurlijke progesteron creme. Binnen een paar weken zijn de klachten verminderd of zelfs weg. Je kun kiezen uit een potje of een pompje. Een pompje is iets makkelijker in het gebruik en in verhouding iets goedkoper. 

Gaat de behandeling PMS niet naar wens? wanneer je bij ons de crème hebt gekocht kijk ik met je mee. 

2 thoughts on “Behandeling PMS”

  1. Hoi, ik ben 42 jaar. Sinds kort smeer ik progesteroncrème na de eisprong tot aan de 1e dag van mijn menstruatie. Ik doe dit steeds in de ochtend. Ik voel me de hele dag superrelax, misschien een beetje te relax. Is dit normaal? Zou ik het beter s’avonds smeren?

    1. Hallo Katrien, wanneer je maar 1x per dag smeert kun je inderdaad beter in de avond smeren. maar waarom smeer je maar 1x?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *