bijwerkingen progesteroncreme

Bijwerkingen progesteron creme

Bijwerkingen progesteron creme

Wat zijn de bijwerkingen progesteron crème. Progesteron creme moet jouw klachten oplossen. Het is dus niet de bedoeling dat je klachten krijgt van progesteron creme smeren.

Bijwerkingen progesteron creme
Bijwerkingen progesteron creme

Wanneer je progesteron crème voor het eerst gebruikt kun je een aantal klachten krijgen omdat je lichaam moet wennen. Dit kan ook gebeuren wanneer je overstapt op een ander merk crème.
Meestal duurt dit maar een paar dagen maar het kan wel 2-6 maanden duren voordat progesteron de dominante hormoon is (in plaats van oestrogeen waar je al die klachten van hebt).

Een veel gestelde vraag is of je ook teveel kunt smeren of te lang kunt smeren.

Meestal is 1/8-1/4 theelepel 2x daags gewoon voldoende. Wanneer je echt heel veel klachten hebt kan het verstandig zijn om in het begin meer te smeren.
Hoeveel precies hangt af van de klachten en ga niet op eigen houtje heel veel smeren. Bij een postnatale depressie bijvoorbeeld kun je onder supervisie van een arts de hoeveelheid flink verhogen.

Wanneer je een ernstige oestrogeen dominantie hebt kun je wel de eerste 4-6 dagen bijvoorbeeld 2x daags ½ theelepel smeren en dan langzaam weer afbouwen.
Over het algemeen is het aan te raden om niet minder dan 1/8-1/4 theelepel 2x daags te smeren. Vrouwen die het echt heel vervelend vinden om eerst meer klachten te krijgen raad ik vaak wel aan om minder te gaan smeren en dan langzaam op te bouwen. Bijvoorbeeld starten met 1x daags 1/8 theelepel. Of zelfs om de dag.

Progesteron crème kan je leven behoorlijk ten goede veranderen maar je moet het wel de tijd geven. Als je een behoorlijk oestrogeen overschot hebt kun je niet verwachten dat de klachten met een paar dagen smeren voorbij zijn. En dat hoor ik toch nog wel vaak van klanten. Dat ze een week gesmeerd hebben en dan mailen dat het niet helpt. Geef het tijd. Soms duurt het echt 2-6 maanden. Probeer niet minder dan 1/8 theelepel 2x daags te smeren. Het progesteron niveau zakt na ongeveer 13 uur en het is de bedoeling dat het progesteron niveau stabiel blijft.
Dat is ook waarom ik vaak adviseer om de eerste 2-3 maanden geen stopdagen in te lassen. Dan is je hormoon balans wat stabieler geworden.

Bijwerkingen progesteron creme. Klachten die in het begin kunnen optreden zijn:

Pijn (in gewrichten), vasthouden van vocht en gewichtstoename(uiteindelijk zal je afvallen dus laat je niet ontmoedigen), hartkloppingen, hoofdpijn, veranderd slaappatroon, acne etc. etc.

Bij voorkeur blijven doorsmeren ondanks deze klachten. En eventueel de eerste 4-6 dagen verhogen.

Wanneer je wilt dat de progesteron crème sneller gaat werken neem er dan Vitamine D3 bij (ook in de zomer) en magnesium.

35 thoughts on “Bijwerkingen progesteron creme”

 1. Hallo,
  Ik ben vorige maand begonnen met het smeren van jullie crème. Ik wilde het graag gebruiken als ondersteuning bij het zwanger worden. Ik ben dus ook gestopt op dag 25 van de cyclus. Vervolgens ben ik in twee weken tijd kilo’s maar dan ook echt kilo’s aangekomen. Ik voel me echt verschrikkelijk. Het is overduidelijk vocht. Mijn eetpatroon is niet veranderd, ik wandel iedere dag en sport drie keer in de week. Het voelt voor mij alsof alles overhoop ligt. Ik ben wel weer begonnen met smeren op dag 11,dat is nu drie dagen geleden. Ik hoopte dat het vocht daarmee ook weer zou verdwijnen. Dat is niet het geval.
  Hoe kan het dat ik hier zo extreem op reageer en wat moet ik nu doen?

  1. Hallo Niki, ik snap dat je daar erg van schrikt. een enkele keer gebeurt dat. je bent pas een maand bezig en jouw hormonen zijn bezig met in balans te komen. smeer nog 2 maanden door en je zult merken dat je dan juist gaat afvallen.

 2. Hoi hoi
  Ik gebruik sinds 1 augustus bio identieke hormoon lrenzetto, ik heb geen baarmoeder meer maar merk dat er een onbalans is in de hormonen, kan ik de crème erbij gaan gebruiken?
  Ik ben 45

 3. Hoi hoi,

  Zojuist de creme binnen gehad en meteen begonnen met smeren. Gister een positieve zwangerschapstest wat best onverwacht kwam aangezien het een maand geleden is dat ik een miskraam had .(nummer 3, in twee jaar tijd). Voor de zekerheid wil.ik dit proberen zodat ik er naar mijn gevoel alles aan gedaan heb, alleen ben ik niet te laat met beginnen? Ik lees dat het wel even duurt voordat het werkt. Ik slik wel altijd vitamine D en sinds paar weken magnesium erbij. Hoor het graag en alvast bedankt!

 4. Hallo,

  Ik ben deze maand begonnen met het smeren van de crème, na de eisprong. Ik wilde graag mijn luteale fase verlengen en dit is ook gelukt. Maar nu heb ik sinds 11 dagen ( na de eisprong) wat licht bloedverlies en af en toe behoorlijke krampen. Alsof ik ongesteld ga worden alleen het ze steeds niet door. Kan dit van de crème komen? Groet Mandy

  1. hallo Mag,

   dat is voor mij lastig zo op afstand te bepalen. Maar soms krijg je eerst dit soort dingetjes voordat er balans komt. niets om je zorgen over te maken. na 2-3 maanden smeren is er balans en zijn de klachten minder of verdwenen.

 5. Hallo ik heb één algemeen vraag helpt deze Cream tegen hormonale haaruitval en hoelang duurt het tot die werkt ?alvast. Bedankt

  1. Hallo Lili, de creme helpt tegen alles waar er een progesteron tekort is. En dus ook haaruitval. Hoelang het duurt voordat het werkt is afhankelijk van veel factoren. Hoeveel tekort heb je, hoe snel herstelt je lichaam. Dit laatste is ook afhankelijk van levensstijl. Slecht eten en stress zorgt ervoor dat progesteron steeds weer uitgeput raakt.

 6. Hallo,
  Half jaar geleden bevallen en last van postnatale depressie (vooral enorme spanning en slapeloosheid). Ik gebruik al Duphaston. Kan de crème hier nog aanvullend op werken? Want ik merk na 3 maanden nog geen verbetering in klachten.
  Alvast dank

 7. Hi, Ik Ben gister avond begonnen met het smeren van de progesteron crème.( van dr lee) Ivm met menstruatie klachten (hevige bloedverlies/ en langdurige menstruaties). Het liefst zou ik niet aan hormonen willen beginnen maar ik had echt geen keuze meer.
  Ik heb er veel over gelezen voordat ik hieraan begon. Echter kwam het steeds terug dat je slaapkwaliteit beter zou worden bij het smeren van de crème en je verder geen klachten zou ervaren..
  Dus wilde ik het een kans geven. Ik moet wel vertellen dat Ik mij vandaag erg anders voel dan normaal, ben erg moe en heb een hele hevige hoofdpijn. Ik vroeg mij af of dit normaal is? (Wordt er een beetje bezorgd van)of kan ik er toch beter mee stoppen? En heeft het gebruik hiervan daadwerkelijk mensen geholpen om de menstruaties minder hevig maken?

  1. Hallo Ana, als je een ander product gebruikt dan die wij verkopen snap ik dat je klachten hebt. Je kunt dan ook het beste advies vragen waar je het gekocht hebt.

 8. Hoi
  Ik smeer al zo een jaar de progesteron crème. De laatste maand heb ik echter continu kleine tot grotere bloedingen. Enig idee hoe dat komt? Ik heb in de periode daarvoor nauwelijks nog bloedingen gekregen en ging ervan uit dat ik in een pre-menopauze zat/zit.
  Dank voor enige toelichting en vriendelijke groet
  Sally

 9. Ik ben 52 jaar en sinds een paar maanden gestopt met anticonceptiepil. Heb ontzettende overgangsklachten, opvliegers, hartkloppingen, weinig energie, pijn bij vrijen en onrustig slapen.
  Wil de crème graag proberen maar welke crème is het beste om mee te starten, die met fyto en progesteron?

  1. Hallo Henriette,

   ik zou beginnen met eerst een potje of pompje gewone progesteron. En daarna overgaan op de fyto creme.

 10. Hallo , Elsa
  Ik ben 53 jaar , menstrueer nog steeds, met wisselende tussenpozen, van anderhalve week , tot 8 weken. ben bijna 2 weken bezig met de creme , voelde mij 2weken best goed, maar nu krijg ik last van de klachten waarvoor ik ze gebruik, met name het onrustige( angstige ) gevoel, is dat gewoon dat het eerst goed gaat en dan weer niet? Heb je een tip voor mij, voel me nl niet echt happy
  Vriendelijke groet Erna

  1. Het is wat lastig om advies te geven obv deze informatie. Dan zou ik je echt moeten zien. Het kan inderdaad gebeuren dat je even meer klachten krijgt. Dat gaat vanzelf over na een tijdje. Maar eea is ook afhankelijk van hoeveel je smeert enzo.

 11. Hoi Elsa!
  Ik ben 3 dagen geleden begonnen met de progesteroncreme en sindsdien ben ik heel erg aan het dromen en word ik tussendoor vaker wakker. Ik heb van te voren mijn progesteronwaarde laten bepalen en deze was echt net binnen de normaalwaarde. Hoort dit er bij en gaat dit weer over?

 12. Hoi, ik heb weer een potje besteld en wil weer gaan smeren. Ik slik wel de pil er nog bij. Wanneer kan ik het beste smeren? Is de pil dan gewoon nog werkzaam of kan je door extra progesteron te smeren zwanger worden? Want dat is niet de bedoeling. Eerste 3 maanden elke dag smeren? En daarna? Laatste 2 weken van je pil strip? En dan weer stoppen? Hoor graag je advies

  1. Hallo Cathy, de pil en de progesteron zijn 2 aparte dingen dus je hoeft niet bang te zijn dat je zwanger wordt. De progesteron creme helpt je om weer in balans te komen hormonaal. Ik zou 2 maanden doen in jouw geval. Daarna inderdaad 2 weken wel, 2 weken niet.

 13. Hallo,

  Ik ben 2,5 week geleden bevallen. Ik heb altijd veel last gehad van oestrogeen dominantie. Afgelopen werk heb ik al een heftige migraine aanval gehad. Kan het zijn dat ik nu al oestrogeen dominantie heb? Ik vraag me af of ik de progesteron crème nu al kan gebruiken ? Of moet ik eerst ontzwangeren?

  1. Na de bevalling daalt de progesteron gigantisch omdat de placenta zorgde voor de progesteron. Dus ik zou zeer zeker progesteron crème gaan smeren als je klachten hebt.

   1. Ik heb nog een vraag over de werking van de progesteroncreme. Er staat dat je de creme de laatste 14 dagen van je cyclus moet smeren, dat is dus na de eisprong . Maar dan is toch juist progesteron in je lichaam op z’n hoogst? Ik voel me juist de week na menstruatie, dus de tweede week van de cyclus het beste, terwijl dan oestrogeen op z’n hoogst is? Hoe zit dat dan? Ik ben nu begonnen met dagelijks smeren, en wil dit 2 maanden doen, afhankelijk van effect wil ik smeren zoals het hoort. Heb je nog advies hierin?

     1. Alleen aan onze klanten geef ik gratis advies. Als je de crème ergens anders hebt gekocht kun je komen voor een consult. Een half uur is wellicht voldoende. Vanuit de aanvullende verzekering wordt de sessie meestal vergoed.

 14. Hallo Mary, ik gebruik nu ruim twee jaar progesteron creme . Nu krijg ik weer last van zweten ineens. Bij de minste inspanning. abrupte menopauze door bestraling. 4 jaar geleden. Moet ik juist meer of minder gaan smeren?

 15. Welk product moet ik gebruiken om tijdens de overgang mijn baarmoederslijmvlies te verminderen en daardoor hevige menstruaties? Ik kan geen mirena gebruiken ivm oogmigraine en ik gebruik ook liever geen pil of synthetische hormonen omdat mijn moeder is overladen aan borstkanker. kun jij mij verder helpen?

  1. Hallo Mary, Ik zou beginnen met een pot progesteron crème. En kijken wat dat doet. Dan kunnen we daarna kijken of er fyto nodig is. 2x daags ¼ theelepel gaan smeren zonder stopdagen.

 16. Hallo Elsa,

  Vraagje over oestrogenen en progesteron. Ik las net een stukje van jou waarin je uitlegt dat vrouwen in de overgang klachten kunnen krijgen Door oestrogeen tekort. Oa de dikke buik. Hiervoor kan je de oestrogeen crème gebruiken. Maar ik heb ook al eens gelezen dat die klachten bij vrouwen in de overgang juist Door een oestrogeen dominantie komen! Precies het tegenovergestelde dus. En dat daar ook die dikke buik vandaan komt. Uit de oertijd op overgehouden. Indertijd hadden vrouwen minder overlevingskansen als ze ouder werden en té erg zakten met hun oestrogenen. Als een soort van bescherming legde hun lichaam dan reserves aan van oestrogenen die werden opgeslagen in hun vetcellen. En dat dát die dikke buik en billen veroorzaakt. Dit heb ik leren kennen als oestrogeen dominantie. Dan moet je toch niet nog meer oestrogenen toevoegen? Maar de hormoon verhouding juist stabiliseren? Ik gebruik al meer dan een jaar de progesteron crème maar val nog altijd niet af. Terwijl dat toch beweerd wordt. Heb ook nog altijd een dikke buik. Ik eet niet helemaal ketogeen, maar zeer beperkt in de koolhydraten. Hoe zit het nou precies? Want ik zie dingen haaks op elkaar staan. Ben benieuwd naar je antwoord. Groetjes Carin Deuling.

  1. Hallo Carin, goed vraag.En in principe heb je ook gelijk. Er is in verhouding een oestrogeen dominantie. Progesteron is te laag. Daarom bevat de fyto creme vooral progesteron. Maar op een gegeven moment is het ook verstandig om een beetje oestrogeen te gaan toevoegen. Meestal raadt ik vrouwen die door de overgang heen zijn aan om eerst een potje progesteron crème te smeren en dan pas over te gaan op de fyto. En eventueel dan nog afwisselen. Dan weer eens een pot alleen progesteron en dan weer de fyto. Vooral als de vrouw redelijk veel vet heeft. Als een vrouw veel opvliegers heeft dan is de fyto de juiste pot. Het is voor mij even lastig in te schatten wat er bij jou moet gebeuren.Dan zou ik je moeten zien voor een sessie (skypeofamsterdam).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *