bijwerkingen progesteroncreme

Bijwerkingen van progesteron crème

Bijwerkingen van progesteron crème

Bijwerkingen van progesteron creme. Zijn er bijwerking wanneer je progesteron creme smeert?

Je vermoedt op basis van de symptomen of na het doen van een speekseltest dat je een oestrogeen dominantie hebt. Reguliere medicatie wil je niet nemen, je zoekt eens wat op het internet en komt terecht bij bio identieke progesteron crème. Nu is dit niet zomaar iets. Het is niet te vergelijken met een vitamine C tabletje (alhoewel, als je dat van een slechte kwaliteit koopt kun je daar erg veel last van krijgen zonder dat je weet dat het daarvan komt).


Je hebt, terecht, vragen over de veiligheid van de crème. Gezien de vele vrouwen met hormonale klachten zijn er ook steeds meer fabrikanten die progesteron crème gaan maken. Let asjeblieft goed op wat je koopt. Want net zoals met de vitamine C tabletten zit er veel slecht spul onder deze crèmes. En de gevolgen kunnen behoorlijk zijn omdat jouw hormonen, en daarna je lichaam, dan nog verder uit balans komen. Van de regen in de drup met alle consequenties van dien. Let niet alleen op de hoeveelheid progesteron die er in de crème zit (niet te weinig maar vooral ook niet teveel) maar vooral ook op de hulpstoffen. Als die chemisch zijn krijg je last, zo simpel is het eigenlijk. 

Wellicht ben je nu bang geworden om progesteron crème te gaan gebruiken. Dat moet je ook niet doen. Ik zie dagelijks vrouwen in mijn praktijk die van ellendig voelen naar zich goed of zelfs geweldig voelen gaan door te smeren. Ga smeren en kom weer in balans. 

Bijwerkingen van progesteron creme
Bijwerkingen van progesteron creme

Maar heeft progesteron crème dan helemaal geen bijwerkingen zul je je misschien afvragen?

Als je reguliere hormonale medicatie gebruikt weet je zeker dat er bijwerkingen zijn (waaronder een grote belasting van de lever).
Progesteron crème is 100% natuurlijk en heeft niet dit soort bijwerkingen. Maar daarmee is niet meteen gezegd dat er geen bijwerkingen kunnen zijn.

Mijn ervaring is dat de meeste bijwerkingen ontstaan door teveel of door te weinig smeren.

Laten we beginnen met het laatste; te weinig smeren. Als je te weinig smeert gaat het proces van in balans komen te langzaam en krijg je meer disbalans. Dan neemt, hoe gek het ook klinkt, de kans op verergering van de klachten toe.

Verergering van de klachten kan sowieso plaatsvinden als je progesteron crème gaat smeren. Dat komt omdat de receptoren gevoeliger worden. Eigenlijk is mijn advies dan meestal om het te negeren in het vertrouwen dat het met een paar weken zal verdwijnen.

Smeer, totdat je geen klachten hebt, 2x daags. En als je erg veel klachten hebt in eerste instantie geen stopdagen.

Teveel smeren komt ook regelmatig voor bij mijn klanten. En daar kun je klachten van krijgen als:

 • Slaperigheid
 • Dronken gevoel
 • Vocht vasthouden
 • Candida
 • Opgeblazen voelen
 • Minder libido
 • Somberheid

Wees alert op dit soort klachten  als bijwerkingen van progesteron creme en pas de dosis aan. Hoeveel je precies moet smeren is maatwerk.  Gooi in ieder geval niet de pot crème weg “omdat ook dit weer niet helpt”. Als je het goed aanpakt komen je hormonen in balans en verdwijnen de hormoongerelateerde klachten.

Bijwerkingen van progesteron creme.

Uitgangspunt is dat je je goed gaat voelen. De hele maand en niet maar 1 of hooguit 2 weken per maand.

10 thoughts on “Bijwerkingen van progesteron crème”

 1. Ik gebruik de prog.crème de hele maand, want ik heb pcos. Nu heb ik geprobeerd een stopweek in te lassen, maar krijg dan heel veel klachten. Zoals, niet kunnen slapen, candida, spierpijn, zwak gevoel. Enige voordeel is dat ik opeens 5 kilo afval, maar dit gaat dus samen met heel veel klachten. Mijn vraag is nu, Moet je bij pcos wel een stopweek inlassen of niet?

  1. Hallo Romy, je kunt best een paar maanden geen stopdagen inlassen. Dan kom je sneller in balans. Maar op den duur moet je dat toch wel gaan doen.

 2. Ik heb potje progesteron creme van jullie merk gehad van een vriendin om te proberen.
  Ik heb al jaren vreselijke PMS. Voelde me 2 weken van mijn cyclus altijd heel slecht en veel eetbuien.
  Ik gebruik nu 2 maanden de creme. Smeer het 1x per dag een beetje van dag 12 t/m 26.
  Ik voel me geweldig nu. Geen eetbuien meer en geen depressieve gevoelens.
  Maar ik krijg nu veel haaruitval en wat acne. Ik had net mijn haaruitval een beetje onder controle nu begint het weer. Echt plukken komen eruit en ik heb al dun haar.
  Ik weet niet of ik nu moet stoppen of doorgaan.

  1. Hallo Linda, wat geweldig dat je je zo goed voelt. Haaruitval en acne ken ik niet als bijwerkingen. Ik zou in ieder geval door blijven smeren zodat jouw hormonen goed in balans komen.

 3. Goedendag,

  Ik heb jaren progesteron gemeerd. Eerst hele maand en daarna alleen de laatste twee weken. Ik ben toen zwanger geworden en na de zwangerschap heb ik niet meer gesmeerd. Ik voelde mij daar vrij goed bij. Nu wil ik weer zwanger worden en ben ik weer gaan smeren. Maar ik kan ineens erg slecht slapen als ik het smeer, ik krijg last van hoofdpijn, migraine aanvallen, Mijn menstruatie duurt langer en komt later. Ik voel mij nu veel slechter als toen ik het niet smeerde. Ik smeer ook heel veel maar krijg niet dat rustige gevoel wat ik anders altijd wel kreeg. Ben dan ook niet depressief of wat dan ook. het lijkt wel of mijn lichaam heel veel nodig heeft ineens. Ik ben bang dat ik stiekem al in de overgang ben. Wat denkt u? Ik word 30 dit jaar.

  1. Hallo Jet,
   Ik denk niet dat je al in overgang bent. Het kan zijn dat je teveel smeert, het kan zijn dat je lichaam in balans moet komen. Kun je niet langs komen voor ½ uur consult? Dan kan ik voelen wat er aan de hand is.

  2. Ik begon met smeren en had ook de bijwerkingen slapeloosheid, hoofdpijn, zweten….weet u misschien al wat de oorzaak was waarom het niet goed uitpakte?

   1. Mijn eerste vraag is waar je de creme hebt gekocht. Want dat kan al heel veel verschil maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *