Blaas- en plasklachten en de overgang
Blaas- en plasklachten en de overgang lijken bij elkaar te horen. Maar is dat nodig? Als je in de overgang bent stoppen je eierstokken met het aanmaken van oestrogeen.
Dit is vervolgens de oorzaak van opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.
Maar bij sommige vrouwen kan dit ook de oorzaak zijn van blaasproblemen.
Soorten blaasproblemen
- Stress incontinentie. Als je niest of lacht verlies je een paar druppels. Of je merkt wat urineverlies wanneer je iets zwaars tilt of rent .
- “Nodig moeten urine verlies”. Ineens moet je plassen en dan ook onmiddellijk. Het zal je dan niet altijd lukken om op tijd bij de wc te komen.
- Nacht plassen. Je moet ’s nachts meerdere keren naar de wc om te plassen.
- Pijnijk plassen. Na de menopauze krijgen vrouwen sneller een urineweginfectie.
Spieren die in de loop der jaren zwakker zijn geworden, ziektes zoals suikerziekte of MS, medicijngebruik (bijvoorbeeld antidepressiva en pijnmedicatie) kunnen ook oorzaak zijn van blaas problemen
Oplossen plasklachten overgang
- Train driemaal per dag je bekkenbodemspieren
Trek ze aan, paar seconde vasthouden en weer loslaten - Koffie, thee, koolzuur en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je blaas te snel vult en daardoor gaat lekken
- Als je ’s nachts vaak moet plassen drink dan ’s avonds minder.
Maar drink dan overdag wel extra anders krijg je problemen van te weinig drinken. - Zorg dat je niet te zwaar wordt want iedere kg extra zet meer druk op je blaas.
- Ga op vaste tijden naar de wc.
Bijvoorbeeld ieder uur; dat helpt om weer meer controle te krijgen over je blaasspieren. En als je verbetering merkt dan kun je de tijd wat meer gaan oprekken. - Smeer balance plus creme (progesteron met oestrogeen creme).
Neem niet de chemische maar natuurlijk bio identiek. Anders kom je van de regen in de drup. Je kunt het op de “gewone” manier smeren (binnenkant ellebogen of knieen) maar ook vaginaal.
2 thoughts on “Blaas- en plasklachten en de overgang”