Droge mond door de overgang

Droge mond door de overgang

Droge mond door de overgang

Een droge mond door de overgang is geen prettig symptoom. Wat is de oorzaak en hoe los je het op? Een van de signalen om te weten dat je fyto crème moet gaan smeren in plaats van de progesteron creme  is wanneer je een droge mond en/of lippen krijgt. Dit komt omdat oestrogeen bepalend is voor de mate waarin je mond en lippen vochtig zijn of niet.

Droge mond door de overgang
Droge mond door de overgang

Meestal raad ik aan om eerst een potje gewone progesteron creme te gaan smeren wanneer je in de overgang komt. Eerst de progesteron goed verhogen en pas daarna overstappen op de fyto crème. Dat is progesteron creme met een beetje fyto oestrogeen. Maar als je een droge mond hebt is het tijd om over te stappen naar de fyto creme. Een ander signaal is wanneer je echt heel veel opvliegers krijgt en/of vaginale droogte.

Een droge mond ontstaat wanneer de speekselklieren niet voldoende speeksel aanmaken. Wat ook kan is dat er wel speeksel is maar de kwaliteit van het speeksel is niet voldoende. In het ergste geval krijg je problemen met praten, eten en slikken.

Maar zelfs als praten, eten en slikken nog normaal gaat kun je merken dat je mond gewoon niet fijn aanvoelt. Net iets te droog. 

Wanneer je midden in of voorbij de overgang bent, veranderen je hormonen. Je oestrogeen productie zakt en dit vermindert de vochtigheid in je mond, ogen maar ook vaginaal.

Wat is de oplossing voor droge mond door de overgang?

Wat je hieraan zou kunnen doen is je speekselproductie goed op gang te houden. Goed kauwen bijvoorbeeld. Of voeding vermijden die de speekselproductie kan verminderen. Bijvoorbeeld scherpe kruiden, droge crackers, caffeine en alcohol.

Doe aan oilpulling om geen infectie in je mond en tanden te krijgen en eet veel gember. Smeer fyto crème (progesteron crème met een beetje oestrogeen)

Het zal duidelijk zijn dat middeltjes om droge mond, ogen of vagina te verhelpen alleen tijdelijk helpt. Het is symptoom bestrijding.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *