Gezond eten en niet afvallen
Gezond eten en toch niet afvallen kan een bron van ergernis zin. Hoe komt dat en wat kun je doen om het te doorbreken.
- Je eet gezond.
- Hebt alle suiker geschrapt
- Eet geen kant en klaar producten
- Nauwelijks zuivel
- Nauwelijks of geen brood
- Drinkt zelden alcohol
- etc
En toch val je niet af en je gezondheid is ook nog niet top.
Gezond eten en niet afvallen
Hoe komt het dat je niet afvalt en nog steeds gezondheidsproblemen hebt?
Er kan van alles aan de hand zijn. Bijvoorbeeld teveel afvalstoffen, slecht werkende darmen, een oestrogeen dominantie.
Waar het vaak aan ligt is dat je al met al toch teveel koolhydraten eet.
- Een bakje yoghurt met een banaan en wat muesli is al gauw 62 gram koolhydraten!!
- 60 gram cashewnoten is 17 gram kh,
- 3 mandarijntjes ruim 27 gram.
- Een middelgrote aardappel 16 gram,
- 1 kop gekookte rijst 53 gram.
Allemaal gezond maar wel veel koolhydraten. En als jouw alvleesklier niet meer stabiel is dan kan dit gewoon niet als je wilt afvallen en gezond wilt zijn. Ter vergelijk: mensen die koolhydraatarm eten komen meestal niet boven de 20 gram koolhydraten per dag uit. Ga eens bijhouden hoeveel koolhydraten je eet op een dag. Een app die ik graag gebruik is Fatsecret.
Een andere oorzaak kan zijn dat je te vaak eet. Probeer eens 3x daags te eten zonder tussendoortjes.
Waar je tot slot naar kunt kijken is of je niet te weinig vet eet. Veel mensen zijn bang om teveel vet te eten terwijl dat nou juist de sleutel is naar succes. Als je mager vlees of vis gaat eten zonder vet loop je het risico dat je toch teveel insuline aan gaat maken. En dan wordt die magere maaltijd alsnog opgeslagen als vet.
Begin dus om bij iedere maaltijd wat vet toe te voegen. Een halve avocado, paar plakjes bacon, wat meer boter, stukje brie als toetje, kokosvet. Eet niet meer dan 3 maaltijden per dag en stop met het eten van fruit.