Hoe behandel je overgangsklachten
Hoe behandel je overgangsklachten? Reguliere medicatie heeft zoveel bijwerkingen dus dat wil je niet. Maar wat kun je dan doen?
Wat is de menopauze?
De pre-menopauze begint heel veel eerder dan de meeste vrouwen denken. Namelijk ergens tussen midden 30 en eind 40 jaar. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze ( dat is definitieve stoppen van de menstruatie) is 51, dus de periode van pre-menopauze is behoorlijk lang en kan een behoorlijke uitdaging zijn.
Ongeveer 5-15 jaar voor de menopauze begint het proces dat vrouwen nog wel een normale menstruatie cyclus hebben maar waarbij echter geen ovulatie meer plaatsvindt.
De impact van geen ovulatie meer hebben is groot. Tijdens de ovulatie wordt progesteron aangemaakt. Als dat niet, of veel minder vaak, gebeurt komt er een disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen wordt steeds hoger; progesteron steeds lager en er ontstaat een oestrogeen dominantie.
Hormonen spelen een vitale rol in de gezondheid van vrouwen en als er een disbalans is tussen oestrogeen en progesteron kun je behoorlijke klachten krijgen.
Al met al kun je zo’n 10 jaar klachten hebben. En dat is heel erg lang. Sommige vrouwen hebben “mazzel” en hebben milde klachten. Af en toe eens een opvlieger en zo nu en dan wat emotioneel. Maar de groep vrouwen die echt serieuze klachten heeft wordt steeds groter.
Veel opvliegers, ’s nachts slecht slapen, stemmingswisselingen tot depressie en paniekaanvallen toe, uitgeput, libido verlies, vaginale droogte, osteoporose, problemen met huid en/of haar en ga zo maar door.
Dat er steeds meer vrouwen serieuze overgangsklachten krijgen en ervaren komt door onze manier van leven. Onze voeding, stress, luchtvervuiling, producten die we gebruiken zijn van invloed op onze hormonen. Vrouwen die erg veel last van de overgang hebben zullen in veel gevallen daarvoor PMS hebben gehad. Ergens in het leven is de oestrogeen dominantie en de progesteron tekort ontstaan. En tijdens de menopauze wordt dit erger.
Om het op te lossen kun je natuurlijk naar de huisarts of gynaecoloog gaan maar reguliere medicatie brengt vaak bijwerkingen met zich mee die soms erger zijn dan die opvliegers.