Hoge buitentemperatuur en hormonen

Hoge buitentemperatuur en hormonen

Hoge buitentemperatuur en hormonen

Hoge temperaturen buiten kunnen op verschillende manier doorwerken op ons lichaam, waaronder het beïnvloeden van de hormoonspiegels, zoals progesteron en oestrogeen. Zowel progesteron als oestrogeen zijn belangrijke geslachtshormonen die een breed scala aan functies hebben in het lichaam, waaronder de regulatie van de voortplanting en de menstruatiecyclus bij vrouwen. Laten we eens kijken naar de invloed van hoge temperaturen op deze hormonen.

warmtebelasting

Ten eerste kan blootstelling aan hoge temperaturen de hormoonproductie beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat warmtebelasting, met name langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, de productie van zowel progesteron als oestrogeen kan beïnvloeden. Bij vrouwen kan een tijdelijke verstoring van de menstruatiecyclus optreden als gevolg van verhoogde hittebelasting. Dit kan leiden tot onregelmatige menstruaties of zelfs het uitblijven van de menstruatie. Bovendien kan langdurige hittebelasting ook de productie van progesteron en oestrogeen verminderen, wat kan leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels.

verstoring balans

Ten tweede kan hoge temperaturen buiten de balans tussen progesteron en oestrogeen verstoren. Normaal gesproken werken progesteron en oestrogeen samen om een evenwichtige hormoonhuishouding te behouden. Echter, bij blootstelling aan extreme hitte kan dit evenwicht verstoord raken. Onderzoek suggereert dat verhoogde omgevingstemperaturen de oestrogeenproductie kunnen verhogen, terwijl de progesteronspiegels dalen. Deze onbalans kan verschillende effecten hebben op het lichaam, waaronder menstruatiestoornissen, stemmingswisselingen en slaapproblemen. En dat is nu precies wat we niet willen. We smeren crème om eindelijk weer eens balans te krijgen.

lichaamstemperatuur

Bovendien kunnen verhoogde omgevingstemperaturen ook de lichaamstemperatuur beïnvloeden, wat op zijn beurt de hormoonspiegels kan beïnvloeden. Het lichaam probeert de interne temperatuur te handhaven binnen een nauw bereik, en wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, stijgt de lichaamstemperatuur. Om het lichaam af te koelen, kan de hypothalamus (een deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt) signalen sturen naar de hypofyse om de afgifte van hormonen te beïnvloeden. Dit kan resulteren in veranderingen in de productie van progesteron en oestrogeen.

hitte stress

Tot slot kunnen hoge temperaturen ook indirecte effecten hebben op progesteron en oestrogeen. Hitte-gerelateerde stress en uitdroging als gevolg van blootstelling aan hoge temperaturen kunnen leiden tot verstoringen in de normale hormoonbalans. Stresshormonen, zoals cortisol, kunnen toenemen als reactie op hitte-gerelateerde stress, wat op zijn beurt de productie en regulatie van progesteron en oestrogeen kan beïnvloeden. Bovendien kan uitdroging leiden tot verstoringen in de hormoonproductie en -functie.

Hoge buitentemperatuur en hormonen

Het is wel belangrijk op te merken dat de invloed van hoge temperaturen op progesteron en oestrogeen kan variëren afhankelijk van factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en hormonale balans. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen en vrouwen in de menopauze, kunnen mogelijk gevoeliger zijn voor de effecten van hoge temperaturen op hormonen vanwege de al aanwezige hormonale veranderingen in hun lichaam. Bij jou wellicht niet omdat je al smeert.

Hoge temperaturen buiten kunnen dus verschillende effecten hebben op de hormoonspiegels, met name progesteron en oestrogeen. Blootstelling aan extreme hitte kan de hormoonproductie beïnvloeden, de balans tussen progesteron en oestrogeen verstoren en indirecte effecten hebben via hitte-gerelateerde stress en uitdroging. Het begrijpen van deze effecten kan belangrijk zijn bij de hoeveelheid die je smeert. Ga iets meer smeren bij deze temperaturen. Overdrijven hoeft niet. Wanneer jouw hormonen al in balans zijn omdat je regelmatig smeert heb je er gewoon minder last van.

2 thoughts on “Hoge buitentemperatuur en hormonen”

    1. Hallo Linda, een hele goed vraag. Nee dat is compleet wat anders dan buitentemperatuur die hoog is. Sauna is juist uitstekend voor een goede hormoonbalans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *