Menopauze en brainfog, je zult het maar hebben

Menopauze en brainfog, je zult het maar hebben

Menopauze en brainfog, je zult het maar hebben!

Wanneer vrouwen in de menopauze komen kunnen ze allerlei symptomen krijgen. Opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogte, gewichtstoename, dunner wordend haar, maar ook brain fog. Wat heeft brainfog te maken met de menopauze?

Wat is brainfog en hoe komt dat?

Brain fog, of in het nederlands hersenmist, geeft aan wat het woord zegt. Een soort mist in je hoofd waardoor je niet helder meer kunt denken. Je bent vergeetachtig, kan niet op woorden komen, focus als je iets leest of tijdens een gesprek is lastig en zelfs futloos voelen kan daarbij horen.

menopauze en brainfog
Menopauze en brainfog, je zult het maar hebben

Nu kan brain fog verschillende oorzaken hebben. Er kunnen ook verschillende hormonen bij betrokken zijn. Schildklierhormonen, stress hormonen of insuline. Let vooral op die laatste. Wanneer je suiker en/of koolhydraten eet krijg je al snel last van brain fog. Dit heeft te maken met insuline resistentie. Insuline resistentie houdt in dat de insuline niet meer de cellen kan bereiken. En daar kun je behoorlijke klachten van krijgen. Uiteindelijk diabetes type 2. Pak in ieder geval je eetpatroon aan wanneer je last hebt van brain fog. 

Uit onderzoek blijkt dat 60% van middelbare vrouwen aangeven zich moeilijker te kunnen concentreren en ook andere cognitieve problemen ervaren. De vrouwen ervaren een piek hierin wanneer ze midden in de menopauze zitten (dat is de periode voordat de menstruatie compleet stopt.)

Oorzaken van brainfog tijden de menopauze

  • Slechter slapen door nachtelijk zweten en opvliegers. Een goede nachtrust is essentieel voor een goede hersenwerking. 
  • De menopauze kan leiden tot wat meer somberheid. En die somberheid heeft weer invloed op de hersenwerking.
  • Tegelijkertijd een oestrogeen dominantie als een oestrogeen tekort hebben. De dominantie is er omdat er een groot tekort aan progesteron is. De verhouding tussen die 2 is compleet uit balans. Maar daarnaast is de oestrogeen ook te laag. Wat er moet gebeuren is de progesteron heel erg verhogen en de oestrogeen een beetje. Meer progesteron toevoegen als oestrogeen. Dan komen die 2 weer in balans terwijl tegelijkertijd de oestrogeen weer op een goede waarde komt. 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer vrouwen behandeld worden met een combinatie van oestrogeen en progesteron de klachten verdwijnen, of in ieder geval veel minder worden.
Hormoontherapie kan leiden tot andere klachten, waaronder borstkanker. Dat is waarom we daar geen voorstander van zijn en speciaal uit de VS de balance plus creme importeren. Dit is een natuurlijke progesteron creme met ook een beetje fyto oestrogeen erin.

Menopauze en brainfog, je zult het maar hebben!  Zorg dat je het kwijt raakt.

Als je last hebt van brain fog ga dan 2x daags ⅛-¼ theelepel smeren.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *