Menstruatie en eetbuien

Menstruatie en eetbuien

Hoe komt het dat menstruatie en eetbuien bij elkaar lijken te horen?
Ieder goed voornemen sneuvelt op het moment dat je menstruatie eraan staat te komen.

Menstruatie en eetbuien
Menstruatie en eetbuien, krijg de controle terug

Vlak voor de menstruatie kun je behoorlijk somber of zelfs depressief worden. Dit soort klachten hangt samen met een progesteron tekort en een oestrogeen dominantie. Als er een progesteron tekort is zal het serotonine gehalte in je lichaam ook dalen. Voor de aanmaak van serotonine is voldoende progesteron nodig.

Wat is serotonine?

Serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Serotonine heb je gewoon nodig om je goed te voelen. Vrouwen met een post natale depressie hebben een enorm progesteron tekort en daardoor een serotonine dip.

We zijn geboren met een voorliefde voor zoet. En het eten van iets zoets maakt ons gelukkig, ons serotonine niveau stijgt en we voelen ons (weer) happy. Het nadeel is echter dat de suiker dip meestal niet heel erg lang op zich laat wachten. Je bloedsuiker stijgt, je voelt je happy, je bloedsuiker daalt snel, je voelt je weer somber. Of beter gezegd; extra somber door de suikerdip. En dan gaan we maar weer snoepen.

Overdag zijn we vaak bezig met van alles en dan gaat gezond eten vaak nog wel (redelijk) goed. Maar ‘s avonds kunnen we niet ontspannen en is de ellende extra voelbaar. Koolhydraten eten ontspant ons (door de suikerdip) en geeft die heerlijke stijging van serotonine. Het leven is weer even fijn. We weten eigenlijk wel dat het korte termijn denken is. Want van al dat ongezonde eten slapen we vaak slecht, worden nog slechter wakker en we balen dat we “weer eens niet voldoende wilskracht” hebben gehad.

Menstruatie en eetbuien.

Eetbuien hebben niets met wilskracht te maken maar met hormonen en/of emoties die uit balans zijn

2 thoughts on “Menstruatie en eetbuien”

  1. U schrijft over 5 HTP tegen eetbuien. Welke dosering is het best? Ik ben 52 en zit tegen de menopauze aan. Dus wellicht een onbalans tussen oestrogeen en progesteron.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *