Menstruatie en eetbuien

Menstruatie en eetbuien

Hoe komt het dat menstruatie en eetbuien bij elkaar lijken te horen?
Ieder goed voornemen sneuvelt op het moment dat je menstruatie eraan staat te komen.

Menstruatie en eetbuien
Menstruatie en eetbuien, krijg de controle terug

Vlak voor de menstruatie kun je behoorlijk somber of zelfs depressief worden. Dit soort klachten hangt samen met een progesteron tekort en een oestrogeen dominantie. Als er een progesteron tekort is zal het serotonine gehalte in je lichaam ook dalen. Voor de aanmaak van serotonine is voldoende progesteron nodig.

Wat is serotonine?

Serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Serotonine heb je gewoon nodig om je goed te voelen. Vrouwen met een post natale depressie hebben een enorm progesteron tekort en daardoor een serotonine dip.

We zijn geboren met een voorliefde voor zoet. En het eten van iets zoets maakt ons gelukkig, ons serotonine niveau stijgt en we voelen ons (weer) happy. Het nadeel is echter dat de suiker dip meestal niet heel erg lang op zich laat wachten. Je bloedsuiker stijgt, je voelt je happy, je bloedsuiker daalt snel, je voelt je weer somber. Of beter gezegd; extra somber door de suikerdip. En dan gaan we maar weer snoepen.

Overdag zijn we vaak bezig met van alles en dan gaat gezond eten vaak nog wel (redelijk) goed. Maar ‘s avonds kunnen we niet ontspannen en is de ellende extra voelbaar. Koolhydraten eten ontspant ons (door de suikerdip) en geeft die heerlijke stijging van serotonine. Het leven is weer even fijn. We weten eigenlijk wel dat het korte termijn denken is. Want van al dat ongezonde eten slapen we vaak slecht, worden nog slechter wakker en we balen dat we “weer eens niet voldoende wilskracht” hebben gehad.

Menstruatie en eetbuien.

Eetbuien hebben niets met wilskracht te maken maar met hormonen en/of emoties die uit balans zijn

Als je vaak eetbuien hebt rond de menstruatie komt dat door een te laag progesteron niveau waardoor je minder serotonine aanmaakt. Serotonine is een neurotransmitter en is gemaakt van eiwit. De voorloper van serotonine is tryptofaan. Als je een tekort hebt aan tryptofaan zal het serotonine gehalte laag zijn. Met als gevolg somberheid of depressie. Trytofaan wordt ook omgezet in 5-HTP. Onze lever en hersenen zetten beiden vervolgens om naar serotonine. Uit onderzoek blijkt dat innemen van het natuurlijke middel 5-HTP net zo goed werkt als anti depressiva.

Menstruatie en eetbuien, Een eetbui is maar even fijn

Menstruatie en eetbuien. Een eetbui geeft even een stijging van het serotonine gehalte maar het geeft ook een stijging van je bloedsuiker en daardoor van je insuline productie. Als je dat vaak doet worden je cellen ongevoelig voor insuline. De cellen blijven vragen om insuline waardoor je nog meer gaat aanmaken. Maar het zal duidelijk zijn dat het niet helpt. Je hebt dan veel insuline in je lichaam met als resultaat dat het meeste van wat je eet omgezet wordt in vet.

Een andere consequentie van zoveel insuline in je lichaam is dat je slechter aminozuren kunt verteren. En dat geeft een lage serotonine omdat tryptofaan vrij komt bij de afbraak van eiwit.

Als je veel koolhydraten gaat eten rond de menstruatie wordt jouw serotonine langzaam maar zeker steeds lager en jij steeds somberder.

Hoe doorbreek je de relatie eetbuien en menstruatie?

  • Hef de oestrogeen dominantie op door progesteron crème te gaan smeren. De PMS wordt daardoor minder of verdwijnt zelfs.
  • Eet zo vaak als mogelijk weinig koolhydraten. Probeer zelfs rond de 20 gram te gaan zitten op de “goede” dagen. Op die manier komt de aanmaak van insuline tot rust en kunnen je cellen weer insuline toelaten. Kun je weer aminozuren verteren en gaat je serotonine omhoog.
  • Accepteer vooralsnog dat je eetbuien hebt. Als jouw hormonen meer in balans komen zal dat steeds minder worden. Neem voor een tijdje 5-HTP om eetbuien tegen te gaan.
  • Neem edelgist vlokken. De vitamine B1 helpt.
  • Als je veel last hebt van krampen neem dan magnesium.
  • Eet veel groene bladgroenten.

2 thoughts on “Menstruatie en eetbuien”

  1. U schrijft over 5 HTP tegen eetbuien. Welke dosering is het best? Ik ben 52 en zit tegen de menopauze aan. Dus wellicht een onbalans tussen oestrogeen en progesteron.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *