moeilijk zwanger kunnen worden en progesteron

Moeilijk zwanger worden en progesteron

Moeilijk zwanger worden en progesteron

Om zwanger te worden is progesteron nodig. De oorzaak en oplossing van moeilijk zwanger ligt dan ook bij dit hormoon.

Hoe loopt de menstruele cyclus

De meeste meisjes starten rond hun 12de met menstrueren en dat stopt wanneer ze rond de 52 jaar zijn. Dat betekent dat de gemiddelde vrouw in 40 jaar ongeveer 480 keer ongesteld is.

Zwanger en progresteronVeel vrouwen hebben eigenlijk geen idee wat er allemaal in hun lichaam gebeurt iedere maand. De wonderbaarlijke dans van de hormonen en de rol die progesteron daarin speelt.
Wanneer je meer kennis hebt van dit hele proces kun je ook beter zicht krijgen op klachten die te maken hebben met hormonen. En als je zwanger wilt worden is het nog belangrijker dat je weet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet.

De eerste helft van je cyclus heet de folliculaire fase. In deze fase wordt het follikel stimulerend hormoon (FSH) afgescheiden en dat is het signaal voor je lichaam om eicellen rijp te maken voor de ovulatie. De eicellen zitten in een follikel waar ze kunnen groeien en rijp worden totdat de ovulatie plaatsvindt. Tijdens de groei produceren de eicellen oestrogeen. Hoge oestrogeen waardes zorgen voor afgifte van het luteïniserend hormoon. En dat zorgt er voor dat de eicel losbarst en er een ovulatie plaatsvindt.

De ovulatie betekent het einde van de folliculaire fase en de start van de luteale fase. Deze duurt ongeveer 14 dagen. Deze fase is vernoemd naar het corpus luteum wat achterblijft van het follikel nadat de eicel los is gebarsten. In deze fase speelt progesteron de hoofdrol.
De progesteron zorgt ervoor dat de baarmoederwand dikker wordt ter voorbereiding om een bevruchte eicel te kunnen ontvangen. Wanneer er geen bevruchte eicel is zakt het progesteron niveau weer en dat geeft vervolgens het begin van de menstruatie.

Korte luteale fase en zwanger worden

Wanneer de luteale fase korter is dan 12 dagen kan dat de oorzaak zijn dat een vrouw niet zwanger wordt terwijl ze dat wel graag zou willen. Luteale fase defect (LPD) is wanneer de luteale fase korter is dan normaal, wanneer het progesteron niveau laag is, of beiden. Wanneer dit aan de hand is dan heeft de bevruchte eicel niet genoeg tijd om zich in te nestelen voordat het progesteron niveau weer daalt.
Dus kort samengevat: je lichaam heeft voldoende progesteron nodig om zwanger te kunnen worden.

Symptomen van een LPD:

• Kortere cyclus
• Miskraam
• Moeilijk zwanger kunnen worden
• Tussentijdse bloeding

LPD kan veroorzaakt worden wanneer de eierstokken niet genoeg progesteron afgeven en/of wanneer de baarmoeder niet goed genoeg reageert op de progesteron. Daarnaast kan de ovulatie te laat zijn door bijvoorbeeld stress, overmatig sporten of medicijnen.

Moeilijk zwanger worden en progesteron

In veel gevallen is de oplossing voor LPH het smeren van progesteron creme.

Ik krijg vaak emails van vrouwen die zwanger geworden zijn na het smeren van progesteron crème. 

Smeer als je eenmaal zwanger bent nog ongeveer 8 weken door. Na 7-8 weken neemt de placenta de aanmaak van progesteron over.

 

4 thoughts on “Moeilijk zwanger worden en progesteron”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *