progesteroncreme.nl - Nadelen maagzuurremmers

Nadelen maagzuurremmers

Nadelen Maagzuurremmers bij reflux en brandend maagzuur

Wat zijn de nadelen van maagzuurremmers? We slikken massaal maagzuurremmers maar ze werken niet bij reflux en branden maagzuur.
Het kijken naar reclame is altijd een uitdaging. Middeltjes tegen hormonale klachten, laxeermiddelen, hoge bloeddruk, depressie etc. Het is bijna altijd symptoombestrijding. Het maakt mensen afhankelijk van een middel wat alleen maar symptoombestrijding is.  Het kost veel geld en helpt uiteindelijk niets.

Neem bijvoorbeeld de reclame voor maagzuurremmers (miljoenen gebruikers in Nederland). Brandend maagzuur? Neem een tabletje en het verdwijnt weer. In essentie klopt het ook voor de korte termijn. Als je brandend maagzuur hebt dan helpt een tabletje even omdat er minder maagzuur wordt aangemaakt. De lange termijn is helaas dat het steeds erger wordt.

En dan hebben we het nog niet eens over bijwerkingen van de medicatie zoals osteoporose, darminfecties en nierfalen.

Als oorzaak voor brandend maagzuur wordt genoemd: bepaald soort voedsel, zwangerschap, stress en overgewicht. Maar is dit nu eigenlijk wel waar?

brandend maagzuur reflux en oestrogeen dominantie
pak het op de juiste manier aan

Waar komt brandend maagzuur en reflux vandaan?

De redenering bij maagzuurremmers is dat er teveel maagzuur is en dat daardoor brandend maagzuur ontstaat. En wat het middel dan doet is het maagzuur neutraliseren.
Maar eigenlijk is het tegendeel waar. Doordat onze maag niet voldoende maagzuur bevat werkt de sluiting naar de slokdarm niet goed waardoor het maagzuur de kans krijgt omhoog te gaan.  Het maagzuur gaat de verkeerde kant op, namelijk richting de mond.

De sluiting tussen maag en slokdarm heeft receptoren die niet goed werken als de maag niet zuur genoeg is. Verkeerde voeding, ouder worden (hoe ouder je wordt des te lager de PH in je maag), kan allemaal zorgen dat de zuurgraad in de maag lager wordt.  Als je een maagzuur remmer neemt voel je je even beter maar uiteindelijk maak je het steeds slechter omdat het maagzuur steeds minder wordt.

De stelling dat verkeerde voeding, stress en overgewicht de oorzaak is van brandend maagzuur klopt dan ook wel. Maar dan andersom. Deze factoren maakt dat de PH in de maag lager wordt waardoor de sluiting tussen maag en slokdarm niet goed meer werkt en niet omdat je teveel maagzuur hebt.

Niet alleen heeft een te lage zuurgraad invloed op brandend maagzuur en reflux maar op meer dingen.

Symptomen te lage zuurgraad in de maag:

 • Brandend maagzuur
 • Candida
 • Obstipatie
 • Lekkende darm
 • Opgeblazen gevoel
 • Gasvorming
 • Lage weerstand
 • Slechte opname van voedingsstoffen
 • Allergieën
 • Rosacea
 • Chronisch hoesten of zelfs astma

Oplossing ligt primair in het verhogen van de PH van de maag:

 • Neem 3x daags ½-1 eetlepel appelcider azijn. Is te koop bij de meeste supermarkten. Doe dat in een glas water en drink dat op. Bijvoorbeeld meteen als je opstaat. Vlak voor de lunch en vlak voor het avondeten.
 • Neem er bij voorkeur Betaine HCL bij. Vooral als je ook andere klachten hebt. Neem dit voor iedere maaltijd (niet tegelijkertijd met calcium nemen want dat neutraliseert het weer).
 • Als dit niet voldoende helpt kan dat komen doordat de darmflora niet gezond is. Neem er dan probiotica bij.
 • Eet niet vaker dan 3x per dag om de spijsvertering rust te geven. Indien mogelijk ga dan over op ketogeen eten.

Wat is Betaine HCL

Betaine HCl is een natuurlijk aminozuur die te vinden is in bijvoorbeeld bietjes, spinazie, rundvlees en garnalen.
Het verhoogt de zuurgraad in de maag. De zuurgraad (PH) in de maag zou tussen de 1,5 en 3 moeten liggen. Dat is de ideale zuurgraad voor de opname van vitamine B12, mineralen en sporenelementen en eiwitten. Als de zuurgraad te laag is kan eiwit niet goed verteerd worden en krijg je onverteerde etensresten in de darmen.
Een ander belangrijk voordeel van gezond maagzuur is dat het schadelijke bacteriën tegenhoudt. Schadelijke bacteriën overleven dan de maag niet en komen niet in de darmen.

Betaine HCL geeft bouwstenen voor je eigen maag om weer gezond maagzuur te produceren. Het is dus niet iets wat je heel erg lang hoeft te nemen. Maak 1 potje op en kijk hoe het gaat.

 

En wat heeft oestrogeen dominantie en hormoon therapie dan te maken met dingen als reflux en brandend maagzuur?

Hier wordt het voor vrouwen nog interessanter.

Uit onderzoek blijkt dat oestrogeen dominantie een oorzaak kan zijn voor reflux en brandend maagzuur. En vooral na hormoon therapie gedurende de overgang. Maar ook wanneer je erg veel soja producten eet en drinkt. Dit zorgt er allemaal voor dat je oestrogeen dominantie krijgt en een progesteron tekort. Oestrogeen dominantie heeft veel invloed op je hele spijsvertering.

Andere klachten oestrogeen dominantie:

Somberheid, vaginale klachten, vermindert libido, angsten, moeheid, hoofdpijn en migraine, concentratie problemen, overgewicht, slapeloosheid, opvliegers en nachtelijk zweten, onregelmatige cyclus, heftige menstruatie, PMS en menopauze klachten, schildklierproblemen, huidaandoeningen zoals acne en psoriasis, candida, artritis, allergieën, auto-immuunziekten, urineweg problemen, ontstekingen, galblaas problemen.

Conclusie en oplossing:

 • Wanneer je ouder wordt neemt het maagzuur af. Waardoor je sneller klachten kunt krijgen zoals zuurbranden en reflux.
 • Oestrogeen dominantie en vooral hormoon therapie maakt dit allemaal nog erger.
 • Zorg dat je maag weer zuurder wordt door Appel cider azijn en Betaine HCL te gebruiken.
 • Hef de oestrogeen dominantie op door progesteron creme te smeren.
 • Wanneer je ook een relatief tekort hebt aan oestrogeen smeer dan de fyto creme.
 • Weet je niet welk potje je moet gebruiken en ben je klant bij ons, dan krijg je gratis advies van onze therapeut.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *