oestrogeen dominantie en progesteron tekort

Oestrogeen dominantie en progesteron tekort

Oestrogeen dominantie en progesteron tekort

De meeste vrouwen hier in het westen hebben een oestrogeen dominantie en progesteron tekort. Veel vrouwen (en mannen) krijgen te veel oestrogenen binnen in de vorm van Xeno-oestrogenen en/of pilgebruik. Hierdoor raakt de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans. Vooral vrouwen in de menopauze hebben een verhoogde kans op een progesteron tekort. Maar steeds meer pubers en jong volwassenen hebben klachten die te maken hebben met een progesteron tekort.

Oestrogeen wordt, als het dominant is en er een tekort aan progesteron ontstaat , toxisch voor ons lichaam. Progesteron heeft een stabiliserend effect op oestrogeen

oestrogeen dominantie en progesteron tekort
oestrogeen dominantie en progesteron tekort

Symptomen oestrogeen dominantie en progesteron tekort

Symptomen die duiden op een progesteron tekort: somberheid, vaginale klachten, vermindert libido, angsten, moeheid, hoofdpijn en migraine, concentratie problemen, overgewicht, slapeloosheid, opvliegers en nachtelijk zweten, onregelmatige cyclus, heftige menstruatie, PMS, schildklierproblemen, huidaandoeningen zoals acne en psoriasis, candida, artritis, allergieën, auto-immuunziekten, urineweg problemen, ontstekingen, galblaas problemen.

Niet alles is altijd de “schuld” van oestrogeendominantie, maar houdt in je achterhoofd dat een progesteron tekort een factor van belang kan zijn. Er zijn maar weinig westerse vrouwen met een oestrogeen tekort na de menopauze ontstaat dat tekort wel. . Lees wanneer je oestrogeen moet nemen

Hoe komen we aan een oestrogeen dominantie en progesteron tekort?

Voorbeelden van boosdoeners:

 • Uitlaatgassen
 • Oplosmiddelen en kleefstoffen bijvoorbeeld in nagellak, afbijtmiddelen en lijn.
 • Zeep en cosmetica
 • Bijna alle plastics
 • Ftalaten, synthetische stoffen die plastic buigzaam maakt. Bijvoorbeeld plastic slangen , kinderspeelgoed
 • Industrieel afval zoals PCB’s en dioxines
 • Afval van zuiveringsinstallaties, wasmiddelen, etc.
 • Pil gebruik
 • De synthetische oestrogenen en progestagenen in de urine van miljoenen vrouwen die de pil en hormoonsuppletietherapie gebruiken, die door het toilet worden gespoeld en uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen.

Wat is de rol van progesteron?

Progesteron is een belangrijk hormoon dat afgescheiden wordt door vrouwen die menstrueren maar ook door mannen. Dit hormoon zorgt ervoor dat een bevruchte eicel uit kan groeien tot een baby die geboren kan worden.

Maar daarnaast heeft progesteron ook andere werking in het lichaam.

Bijvoorbeeld:

  • Bescherming tegen borstknobbels
  • Bevordert het vetverbruik
  • Vermindert toename van gewicht door vocht
  • Werkt als antidepressiva en vermindert angsten
  • Gaat botontkalking tegen
  • Vermindert migraine
  • Verbetert duur en diepte van de slaap 
  • Verbetert de werking van de schildklier
  • Normaliseert de bloedsuikerspiegel
  • Zorgt voor een gezond libido
  • Helpt het zink- en koper gehalte op peil te brengen
  • Zorgt voor betere zuurstof stofwisseling in de cellen
  • Voorkomt baarmoederhals- en borstkanker en vermindert risico op prostaatkanker bij mannen.
  • Bevordert de weefselopbouw
  • Is belangrijk bij de aanmaak van andere hormonen in ons lichaam.

Veel klachten die vrouwen ervaren tijdens de menopauze maar ook als ze jonger zijn premenstrueel, zijn terug te voeren op een verstoord progesteron balans, en niet zoals men vroeger dacht, op een oestrogeen tekort. Dit inzicht is met name te danken aan het onderzoek wat verricht is door Dr. John R. Lee MD.

Wat is de beste behandeling bij een oestrogeen dominantie en een progesteron tekort?

Wat kun je doen aan een oestrogeen overschot? Zo gezond mogelijk eten en leven. Haal zoveel mogelijk bewerkte dingen uit je leven. En daarnaast kun je natuurlijk progesteron gaan toevoegen.

Het toevoegen van natuurlijk progesteron kan veel klachten verhelpen omdat het de oestrogeen dominantie opheft.

Progesteron komt niet in planten voor. Wat wel voorkomt in planten is sterol diosgenin. Dit wordt aangetroffen in de Wilde Yam. Deze diosgenin kan worden omgezet in progesteron zoals die ook in het lichaam voorkomt. Dit is een ingewikkeld proces. Veel zogenaamde wild yam crème bevat een niet werkzame stof waar je niets mee opschiet.

Onze crème is op basis van het recept van dr Lee. En van deze crème weten we helemaal zeker dat de ingrediënten en de energie van het product klopt.
De crème van organic excellence is volledig natuurlijk en gelijk aan de progesteron van het lichaam.

Progesteron wordt door de lever afgebroken. Daarom is het beter om een crème te smeren dan om tabletten te nemen. Crème wordt meteen via de huid opgenomen in het bloed en kan daardoor effectief zijn werk doen.

De crème kan het beste gesmeerd worden op delen van de huid waar veel kleine bloedvaatjes zitten. Zoals het gezicht, de hals, de handpalmen en voetzolen, de borst, de binnenkant van de armen en binnenkant knieën.

Oestrogeen dominantie en progesteron tekort, Gebruik progesteron crème

Wanneer je nog menstrueert begin dan op dag 12 van je cyclus (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie). Doorgaan tot en met dag 26 en dan stoppen. Dit iedere maand herhalen,

Wanneer je niet meer menstrueert dan 25 dagen achter elkaar smeren en dan 5 dagen stoppen. Iedere maand herhalen.

Wanneer jouw cyclus onregelmatig is dan is het lastig om de start dag te bepalen. Gebruik dan 2 weken de crème en dan weer 2 weken niet. Of je kunt kiezen om 25 dagen achter elkaar de crème te smeren en dan 5 dagen stoppen.

Gebruik 1/8 theelepel ’s morgens en ’s avonds. Als je merkt dat je er slaperig van wordt gebruik de crème dan alleen ’s avonds en dan ¼ theelepel. Deze crème is volledig veilig dus het kan geen kwaad om een beetje te experimenteren om de voor jou ideale dosis en gebruik te vinden.

Een 1/4 theelepel bevat 20 mg progesteron.

Oestrogeen dominantie en progesteron tekort? Blijf er niet mee lopen.

 

241 thoughts on “Oestrogeen dominantie en progesteron tekort”

 1. Hi Sandra,

  Ik heb ook enorm veel last van spierpijn. In het Radboud UMC is uitgebreid onderzoek gedaan, maar niks gevonden. Via een speekseltest wel aangetoond dat mijn oestrogeen in verhouding tot het progesteron te hoog is. Ik overweeg nu ook om progesteron crème te gaan gebruiken. Mijn nicht had dezelfde klachten, maar die was wel in de overgang. Ik nog niet. Bij haar hielp de hormoontherapie heel goed. Ben jij inmiddels al van je spierpijn af? Slapen is bij mij overigens geen probleem. Groet, Marieke

  1. Spierpijn kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben maar kan soms te maken hebben met schildklierproblemen. Overigens kan je schildklierproblemen niet zomaar altijd meten. Kan daarom handig zijn advies te vragen op natuurgeneeskundig gebied. Op alternatief gebied kan je met bepaalde testmethoden uitzoeken waar het probleem zit en wat jouw lichaam nodig heeft aan middelen.

  1. Hallo Jasmina, klinkt heftig. Als jij een burnout hebt dan zullen andere hormonen ook uit balans zijn. Dus in die zin is het niet voldoende. Je weet alleen hoe het met jouw progesteron zit. Smeren moet denk ik sowieso gezien de pms/pmdd. Je kunt ook langs komen voor een sessie. dan ga ik voelen wat er allemaal nodig is.

 2. Hoi Elsa,
  Ik heb al jaren last van een moeilijke stoelgang en een trage schildklier. Ik heb medicijnen voor de schildklier en de waardes zijn nu helemaal goed, maar de stoelgang blijft moeilijk. Daarbovenop heb ik ook al jaren bruin bloedverlies, bijna alle dagen vd maand (behalve een paar dagen rond mn ovulatie) terwijl ik al een tijdje geen anticonceptie meer slik. Nu wil ik de progesteron creme gaan gebruiken tegen dat bruine bloedverlies, maar ik las ook dat progesteron verstopping bevordert (want verslapping van spieren rondom darmen), wat natuurlijk zeer ongewenst is, aangezien ik daar al problemen mee heb. Gaat dit ook gebeuren met de creme, of valt dat mee? Gr Emma

  1. ik heb het nog nooit als bijwerking meegemaakt. zou bijna zeggen integendeel.
   waarom heb jij verstopping? als je wilt dat ik met je meekijk kom dan een keer langs

   1. Beste mevrouw, ik ben op zoek naar Anna’s wild yam crème, kan ik dat bij u bestellen?

    Mvg Eline Schokker

 3. Dag, ik ben geïnteresseerd in de progesteron crème maa tv-tafel af of dit in mijn geval ook goed is. Mijn eierstokken zijn 4 jaar geleden verwijderd en ik gebruik hormoon suppletie. Ga ik deze zomer mee stippen en kom dan in de overgang. Tegelijkertijd tob ik al kende met gewicht ondanks heel veel groente, geen suiker en veel sporten. Ben een echte peer. Afvallen kost veel moeite. Altijd al. Maar wil wel graag wat gewicht kwijt. Kan dit mij helpen en helpt het ook als ik met de hormonen stop? Normaliter dender je dan in een keer de overgang in met veel symptomen. Ik zou graag een soepelere overgang hebben. En zou ik er nu al meekunnen beginnen terwijl ik die hormonen nog slik. Wil daar best eerder mee stoppen maar pas vanaf mei. Ik hoor graag van je. Hartelijke groet Monique

  1. Hallo Monique,

   De creme kan zeer zeker helpen met gewicht verliezen maar je zult ook naar je voeding moeten kijken. Want daar zit ook een belangrijke factor. Ook als je stopt met de hormonen kan de crème je helpen om inderdaad soepel door de overgang te komen. Maar eigenlijk zou ik je daarbij willen begeleiden. We zouden nu vast met het eten en afvallen kunnen beginnen en kijken of je al vast een klein beetje kunt gaan smeren. Maar dit is te complex om zo in een blog te kunnen adviseren.

 4. Hallo
  Ik ben 43, heb pcos en sinds vorig jaar heb ik veel toenemende klachten. Ik heb eigenlijk al 20 jaar last van vage klachten alleen wordt het nu erger. Vanaf juli ging ik slechter slapen en kreeg steeds vaker last van een onrustig gejaagd gevoel. Ik kreeg steeds vaker last van slappe benen en spierpijn in mn armen benen polsen schouderbladen en mn handen. Daarnaast had ik snachts hartkloppingen en brak t zweet me uit. Door het slappe gevoel in mn benen en soms ook een wat raar gevoel in mn hoofd werd ik weer meer onzeker en soms angstig. Ik ben op zoek gegaan naar een oorzaak. De huisarts heeft bloed geprikt maar daar kwam niks uit. Hij verwees me door naar een psycholoog en misschien was Citalopram wel wat voor mij. De psycholoog kon me niet echt verder helpen want mn klachten waren vooral lichamelijk. De pillen ben ik niet gaan slikken omdat ik er van overtuigd was dat er iets anders aan de hand was. Bij een orthomoleculaire arts heb ik bloedonderzoek laten doen. Mijn D3, progesteron en pregnenolol waren te laag. Ik slik de pil door zonder stopweek vanwege de vele klachten door de pcos. Ik smeer nu op advies elke dag progesteroncreme en nog 6 vitaminen en supplementen. Ik ben nu 2 wkn bezig. Gelukkig sliep al weer een stuk beter al voor ik ging smeren maar hoe lang kan het duren voordat de andere klachten verminderen?
  Ik heb een 5 dagen enorme spierpijn waarvoor ik dan ook paracetamol slik en dan blijft het een 10 dagen weg. Daarna begint het weer met een slap gevoel en volgt er weer spierpijn. De spierpijn is nu wel iets minder. Heb je wel eens vaker vrouwen gehoord die zoveel spierpijn hebben?
  Mij is verteld dat hormonen invloed hebben op de spieren en bij onbalans kan het pijn veroorzaken.
  Ik probeer alle info te vinden die hier over bekend is om voor mezelf bevestigd te krijgen dat het echt de hormonen zijn. Hoe zou jij het gebruik van de crème adviseren?
  Ik hoor het graag.
  Gr Sandra

  1. Hallo Sandra, jeetje niet makkelijk voor je. Ik denk wel dat ik je kan helpen maar het is te complex om hier te beantwoorden. Dan zul je echtvoor een consult moeten komen.

 5. Beste Elsa,

  Ik smeer zelf al een tijdje progesteroncrème, eerst met stopdagen, nu smeer ik al een paar maanden door, ik denk al wat te lang. Ik merk dat mijn cyclus korter geworden is. Was eerst altijd om de 4 weken en nu al een aantal keren om de 3 weken. Wel had ik die keren minder last van PMS. Hoeveel maanden mag je doorsmeren?

  Ps ik ben gaan smeren op advies van therapeut ivm toename PMS (met name psychisch) en ook tijdens menstruatie vaak nog last. Ik ben 39 jaar en heb 2 kinderen.

 6. Hoi elsa. Werkt t mirena spiraal het zelfde als de creme?
  Ik ben 48 jaar en in de pre menopause. Op advies van gyneocoloog ivm klachten pijnlijke menstuaties, onregelmatig cyclus. Hoofdpijn. Moeheid, somber.rugpijn etc. elke maand, wil zij mirena spiraal zetten. Nu ik hier lees over de creme, wat zou jij mij kunnen aanraden?
  Mvg Sonja

  1. Hallo Sonja, de mirena en de creme zijn 2 compleet verschillende producten. Als jij de mirena niet als anti-conceptie wilt gebruiken dan zou ik zeker weten gaan smeren. De mirena is sowieso chemisch samengesteld ipv natuurlijk.

 7. Hoi Elsa,

  Ik ben 6 maanden geleden bevallen van onze 4e zoon. Nu heb ik sinds de bevalling veel last van angst en paniek. Tevens is mijn cyclus nog steeds niet op gang, of wel mijn menstruatie blijft uit. Dit is vooral in de ochtend dat ik zoveel angst en paniek klachten heb. Nu is mijn vraag of ik wellicht met de progesteroncrème hier vanaf kan komen want ik word hier niet goed van!? En zo ja hoe snel zou ik psychisch iets kunnen merken aan verbetering? Hoor je graag! Groetjes Mirjam

 8. ps. als ik op de link klik die je hierboven hebt gepost, kom ik niet bij een dr lee creme, maar een organic excellence creme. wat is het verschil?

  1. het verschil zit in de hulpstoffen. Het recept is precies zoals drlee het heeft voorgeschreven maar de ik vind de hulpstoffen beter en natuurlijker.

 9. Hallo Elsa, ik ben 37 (bijna 38) en heb een aantal klachten waarvan ik denk, die progesteron creme zou mij goed kunnen helpen! pms, vaginale droogheid, libido verlies, lichte acne, rosacea, hyperpigmentatie, stemmingswisselingen en moeheid. Maaaar…. mijn cyclus is erg voorspelbaar. 30 dagen , ik kan de klok erop gelijk zetten. Dan 2 normale dagen ongesteld, dan 1 dag bijna niet, dan 1 a 2 dagen licht. Ik ben bang, na het lezen van reacties, dat mijn cyclus in negatieve mate zal gaan veranderen, ik twijfel dus, wat moet ik doen???

  1. waarom zou je cyclus negatief veranderen? Het gaat erom dat je hormoonbalans hersteld wordt, niet dat het uit balans gaat. Heel soms gaat het in het begin een beetje heen en weer die balans. Maar dat duurt niet lang.

 10. Dat soort dingen doe ik om eerst de hormonen op n heel natuurlijke manier te ondersteunen alvorens over te gaan op Progesteroncreme. Van Teunisbloemolie is toch wel bekend dat het veel mensen helpt bij PMS klachten. Maar ben erg benieuwd wat voor klachten Lijnzaad in n juiste dosering zou kunnen geven? Alvast dank voor je antwoord

 11. Beste Elsa,

  Vraag mij af of het goed is om Lijnzaad, Teunisbloemolie en Maca in te nemen bij Oestrogeen-
  dominantie? Vooral Lijnzaad vraag ik mij af omdat het toch een Fyto-Oestrogeen is? Verhoogd dit de dominantie niet? Doe nu n dag of 3 Maca door mijn Smoothie en bemerkte n humeurigheid/agressief
  gevoel. Zou dit n reset van de Hormonen kunnen zijn?

  1. ik zou niet weten waarom je dat soort dingen zou doen ipv progesteron crème smeren. Lijnzaad kan sowieso behoorlijke problemen geven.

   1. wat voor problemen kan Lijnzaad geven als ik vragen mag? Schrik hier van omdat het
    vaak als ingrediënt in Smoothies wordt gebruikt

    1. lijnzaad is schimmelgevoelig dus als je lichaam snel reageert op schimmels kan dat averechts werken. Daarnaast is lijnzaad voor sommige darmen gewoon te heftig

 12. Hi Elsa, na 8 jaar pil gebruikt en vele verschillende te hebben gehad (3 ongeveer waarvan de laatste de lichtste was namelijk de lovette) was ik er afgelopen november 2016 wel een beetje klaar mee. Ik heb de laatste jaren zoveel klachten gehad, en ze worden steeds erger. Na de eisprong een aantal dagen daarna begin ik me eigen zo depressief te voelen, ik zie dan niks meer zitten, nergens zin in of enthousiast over, emotioneel, acne, vocht vasthouden waardoor ik net lijk of ik ik weet niet hoeveel ben aangekomen etc. Tot dat.. ik ongesteld word en een paar dagen daarna begin ik langzaam weer mezelf te worden. De buien en stemmingswisselingen zijn zo erg dat ze mijn dagelijks leven zo erg beinvloeden, ik weet me gewoon geen raad meer. Ik zit nu te wachten tot ik ongesteld moet worden… maar ik ben ook nog eens lekker onregelmatig.. Dus wanneer zal het zijn..
  Mijn vragen zijn:

  1. Zal deze creme voor mij iets kunnen betekenen en moet ik hierbij nog vitaminen er langs slikken zoja welke raad u aan?
  2. Als ik de creme koop mag ik dan meteen beginnen met smeren als ik de creme bij wijze van morgen/overmorgen zou binnen krijgen? (Als ik dan niet al ongesteld ben want ik zou het niet weten)

  Alvast hartstikke bedankt

  1. Goedemorgen kirsten, het is toch vreselijk dat de hormonen zo’n invloed kan hebben op iemands leven. In dit geval jouw leven.
   Ik denk zeer zeker dat de crème gaat helpen voor je. Vitamine D en magnesium erbij nemen is wel een goed idee.
   Als ik jouw was zou ik meteen beginnen met smeren, ongesteld of niet, en de eerste 2-3 maanden geen stopdagen inlassen. Smeer 2x daags ¼ theelepel

   1. Hi Maaike, ik denk dat je het verkeerd hebt begrepen. Ik smeer de creme vanaf Juli. Ik heb de creme nu 1 cyclus gebruikt en ik voelde wel verlichting. Toen ging mijn creme op en heb ik een week zonder gezeten en pas weer sinds een dag 5 weer optimaal aan het smeren, nu zit ik in me tweede cyclus rond de eisprong en ik voel me echt ellendig, stemmingswisselingen en depressief. Ik weet niet of het komt omdat ik er een week uit heb gelegen?

 13. Hoi! Tien jaar geleden zijn -op mijn 37ste- baarmoeder en eierstokken verwijderd ivm baarmoederhalskanker. Op aanraden van de arts ben ik oestrogeenpillen gaan slikken. Die heb ik inmiddels ingeruild voor pleisters. Sinds de behandelingen tegen de baarmoederhalskanker heb ik me nooit meer echt goed gevoeld. Ik ben veel moe, en heb last van duizeligheid en mijn darmen. Nu heb ik voor de tweede keer een fikse burn out en zoek me gek naar een oplossing. Zouden mijn klachten hormonaal kunnen zijn? Dank alvast voor de moeite

  1. Hallo Sandra, ja, jouw klachten kunnen een hormonale oorzaak hebben. Maar ik zou je liever eerst zien voor een consult voordat ik advies geef.

 14. Beste Elsa,

  Ik ben op mijn 17e begonnen met de pil omdat ik acne had op mijn schouders. Een half jaar geleden, op mijn 34e, besloot ik te stoppen omdat ik wou weten of ‘het allemaal nog werkte’. Ik heb geen kinderwens. De acne is er uiteraard weer en mijn haar op de kruin en aan de ‘inhammen’ is dunner geworden en breekt af… Naar de gynae geweest en die constateerde PCOS. Hij raadde aan gewoon weer de pil te slikken. Ik weet niet wat ik moet doen, want ik heb al een half jaar geen menstruatie meer gehad (enkel 2 losse dagen wat bruin-rood, maar dan ook zeer licht) en m’n buik is opgezwollen… Ik krijg ook druk aan mijn buik, alsof er een ontsteking is, die soms trekt tot aan mijn rug… is dit allemaal door het uitblijven van de eisprong en dus het tekort aan progesteron? Voor mijn uitstrijkje moet ik ook over 6 maanden terug, want daar waren licht geprikkelde cellen…
  Ik ben dus nogal bezorgd, vraag me af of ik niet gewoon weer met de pil moet beginnen omdat ik toen nergens last van had of of ik de progesteroncreme moet proberen en zoja hoe, gezien ik op dit moment geen cyclus heb, maar die komt er hopelijk nog door…

  1. Hallo Sarah, wat een gedoe allemaal. De klachten die je noemt kunnen inderdaad te maken hebben met een oestrogeen overschot en een progesteron tekort. Ik zou zeer zeker niet weer de pil gaan slikken. Wat je zou kunnen doen is progesteron crème gaan smeren en dan de eerste paar maanden geen stopdagen. Dus gewoon als je het potje in huis krijgt gaan smeren. Dan komen je hormonen langzaam maar zeker in balans en krijg je waarschijnlijk wel weer een normale cyclus. Geef het wel 3-6 maanden de tijd om echt balans te geven.

 15. Beste mevrouw,
  Ik had tot mijn 40e jaar altijd een zeer gelijkmatige cyclus en geen problemen met vruchtbaarheid.
  Ik ben nu 45 en kreeg enkele jaren terug baarmoederhalskanker, dus ik kan niet meer meten of ik wellicht al in de overgang ben. Ik heb een ‘rijk” verleden wat betreft het gebruik van allerlei supplementen, artsenbezoeken en CVS (ik ben zelfs gedeeltelijk afgekeurd hierdoor). Een klacht die er is sinds mijn baarmoederproblemen tot aan nu is de extreme, vreemde en intense moeheid die met vlagen komt maar ook soms 15 dagen kan duren.
  Er is tevens gedacht aan de ziekte van Lyme, maar zelf denk ik regelmatig dat mijn hormonen niet in balans zijn. Testen (overgang) via de arts wijzen dit echter niet uit.
  Om bovenstaande reden zou ik de natuurlijke progestoroncreme mogelijk willen gaan gebruiken.
  Ik heb mij ingelezen en wellicht kan het mij helpen.
  Ik heb echter wel een specifieke vraag waarvan ik het antwoord vooralsnog niet heb kunnen vinden.
  – wat als mijn huidige progestoron niveau al juist of zelfs hoog zou zijn.
  Krijg ik dan een teveel aan het hormoon progestoron en is dat schadelijk; wat zijn de bijwerkingen van een teveel aan progestoron?
  – omdat ik al zo vermoeid ben (slaperig, brandende ogen); kan de werking van de progestoron creme dat nog meer versterken? Want u begrijpt wellicht dat ik dat juist wil verbeteren.
  (omdat ik lees dat dat juist slaperigheid kan opwekken).

  En tenslotte…als ik start gelden er voor mij dan ook stopdagen (aangezien ik wel een cyclus heb, maar niet meer ongesteld word).

  Ik hoor graag van u.
  Bij voorbaat hartelijk dank voor de moeite.

  1. Beste Mar, de situatie zoals je beschrijft is te complex om hier een algemeen advies over te geven. Dan zal ik je toch echt moeten zien. Dat kan in Amsterdam of via skype. Dan kunnen we ook kijken naar CVS/Lyme/etc. Je kunt me bereiken op: houtepen@mac.com

 16. Ik ben iets langer dan een maand gestopt mer de pil en tot op heden nog niet ongesteld geworden.
  Ik zit daar dus eigenlijk op te wachten om aan de creme te kunnen beginnen.
  Ondertussen is de endometriose alweer actief. Dit weet ik omdat ik naast mn navel een cyste heb.
  Die is weer flink gegroeid sinds ik met de pil ven gestopt.
  Volgens mijn arts kan het net zo goed nog maanden duren voordat ik weer ongesteld wordt.
  Maar in de tussentijd wordt het toch weer erger. Zou ik niet alvast kunnen beginnen met de creme?

 17. Hallo, ik ben 54 en gebruik al een half jaar progestoron zalf. Nu word ik de laatste tijd veel te vroeg ongesteld, nu zelfs na 2 weken. Kan dat aan de zalf liggen? Smeer ik te veel? Ik heb zo’n pompje en neem 1 druk daarvan per keer. Ik neem 12 dagen pauze. Groeten, Mirjam

  1. Hallo Mirjam, het kan natuurlijk ook zijn dat omdat jouw hormonen in balans komen de overgang gaat doorzetten. En dat je dus eerst te vroeg ongesteld wordt en dan ineens niet meer.

 18. Beste Elsa ,

  Ik kwam toevallig bij jou terecht , ik zit al twee jaar in de overgang , ik ben 51 , eerst viel het nog mee , maar de laatste maanden gaat alles zo snel achteruit dat ik het leven soms niet meer zie zitten , plots lijk ik zo oud , mijn haar is heel dun geworden. Mijn gezicht is echt niet meer om aan te zien. Rimpels , plekken enz. Ik ben 10 kg bijgekomen zonder anders te eten , ik herken mijn lichaam niet meer , precies iemand anders in de spiegel , ik ben angstig , kan niet meer genieten. Geen zin in sex , ik vergeet alles , kortom ik ben radeloos , wat raadt je mij aan ?
  Groeten Diana

 19. Beste Elsa,

  Ik ben 34 en anderhalf jaar geleden bevallen van een zoontje. Daarna zware tijd gehad (postnatale depressie) en gaat nu weer de goede kant op. Behalve dat ik me 1 week in de maand goed voel en de andere weken pms verschijnselen heb..Het begint met een opgezette buik (alsof ik 20 weken zwanger ben), erg vermoeid en slecht slapen. Daarna krijg ik last van stemmingswisselingen, agressief gevoel, piekeren, neerslachtig, hartkloppingen. . Zou de crème iets voor mij zijn en zo ja, zou je mij de link kunnen geven? Groetjes Marije

  1. Hallo Marije, dat zal zeker een nare tijd zijn geweest!! Gelukkig zijn vrouwen sterk. Het hele verhaal klinkt als een progesteron tekort. De laatste 3 maanden van de zwangerschap is het progesteron niveau heel hoog. Vandaar dat we ons dan zo goed voelen vaak. Als de placenta het lichaam verlaat krijg je een enorme dip in de progesteron. Als dat al niet zo hoog was voor de zwangerschap kun je een depressie etc krijgen.
   Dus ja.. ga smeren.
   http://www.rawfoodvena.nl/dr.lee-progesteron-creme-organic-excellencepump

 20. Hoi elsa,
  Ik ben nu een paar maanden aan het smeren met de creme en ik word gelukkig elke maand ongesteld?
  Alleen de acne,haaruitval en overbeharing worden niet minder…
  Smeer ik dan te weinig?

 21. Hallo,
  Ik ben 44 jaar en denk dat ik al in de overgang zit ik slik nog steeds de pil… en in de 7 dagen stop week, zweet ik elke nacht heel erg… en mijn haren worden ook wat dunner… zou die crème dan ook goed voor mij kunnen helpen .. slik nu een week ook maca tabletten dat zou ook helpen om de hormoonhuishouding in balans te krijgen

  1. Hallo Moon, ik zou toch eerst de progesteron creme gebruiken, nog niet de fyto. Door de pil is jouw hormoonhuishouding flink in de war geraakt. Maca is niet sterk genoeg om dit te keren.

 22. Beste Elsa,
  Ik ben 49 jaar en gebruikte tot september de progesteron-alleen-pil (cerazette). Daarbij werd ik niet ongesteld (heerlijk tegen PMS).
  Toen ik in september stopte met deze mini-pil had ik gewoon op tijd mijn menstruatie, maar toen ben ik met progesteron-creme (5 mg/dag) elke dag begonnen (bang voor opnieuw pms) en toen werd ik niet meer ongesteld voor 3 maanden
  Pas toen ik 2 weken stopte met de progesteron-creme, werd ik ongesteld.
  Is dit normaal? Dat als je doorsmeert je niet ongesteld wordt? Kan dit kwaad? Want nu heb ik weer erg veel last van mijn menstruatie en zou liever doorsmeren en niet ongesteld worden.
  Mvrgr.,
  El

  1. Hallo El, Smeer je vanaf september door? Dat is te lang. Je moet nu echt stopdagen gaan invoeren. De eerste 0-6 maanden kan alles nog wat in de war zijn. De chaos voordat het in balans komt. Niet teveel aandacht aan besteden. En je bent natuurlijk ook al een behoorlijk eind in de overgang. Komt goed.

 23. Beste Elsa,

  ik smeer sinds juni 2016 zonder te stoppen. Na de eerste 3 weken merkte ik dat het beter ging dus ging ik 1 maal daags smeren. Ik merkte dat het niet goed ging, vooral stemmingswisselingen heb ik last van, en ben toen weer overgegaan op 2 maal daags.
  ik heb nog steeds last van stemmingswisselingn en opvliegers maar wel in mindere mate.
  Gaat dit nog helemaal over en hoe lang moet ik nog smeren?

  groet
  Nies

  1. Hallo Nies, wat vervelend dat je nog steeds klachten hebt. Het is niet de bedoeling dat je zo lang zonder stoppen smeert. Na 2-3 maanden moet je echt stopdagen gaan invoeren. Het kan zijn dat je over moet op de fyto maar dat is even lastig te beoordelen met de informatie die ik nu van je heb.

 24. O ja, vergeten te vermelden is ook sinds die tijd (vanaf mijn 16e) dat mijn grote bos mooie krullen flink is uitgedund en zo is gebleven, met kale plekken aan toe. Alles lijkt bij mij begonnen te zijn vanaf het moment dat ik begon met menstrueren…

 25. Beste Elsa,

  Ook ik ben terechtgekomen op deze site omdat ik erg nieuwsgierig ben naar progesteroncreme. Ik heb namelijk een aantal klachten waarbij ik denk dat dit kan helpen, maar ook nog een paar vragen.
  Sinds mijn 16e begon ik ongesteld te worden (laat dus) en daar begon alle ellende voor mij: Heftige menstruaties, altijd veel migraine, de eerste jaren nog met aura, later zonder. Rare verhouding van lichaamsvet, boven en alles heel slank, alleen die billen/dijen/heupen bleven altijd een punt. Ik slaap slecht in. Veel acne (tot nu aan toe, terwijl ik al 27 ben, geen jeugdpuistjes dus meer) Al jaren aan het klooien met pillen proberen waar ik tegenkon, combi pil, prikpil, implanon etc. Maar van sommigen werd de migraine wel minder en ook de menstruatie, maar dan werd ik juist weer heel erg down, zag niks meer zitten, werd echt labiel. Nu inmiddels heb ik de minipil een halfjaar en dat bevalt redelijk goed ten opzichte van de anderen, maar toch, al die hormonen… Toch lijk ik wel hormonen te MOETEN nemen, de dokter denkt aan endometriose ivm de symptomen maar is (nog) niet getest, dat wil ze ook niet doen voordat ik alle anticoncepties heb geprobeerd. Ik heb trouwens ook de ziekte van Crohn, maar die is momenteel aardig rustig. Ik ben sinds vorig jaar vooral gaan minderen met slechte koolhydraten, drink vooral water en thee, maar biologisch eet ik (nog) niet, mijn budget is ook niet erg hoog. Maar, ik heb interesse in de progesteroncreme, is dit te doen in combinatie met die minipil? Of gaat dit niet samen? Ik zou graag horen wat u ervan vindt. Alvast hartelijk bedankt!

  Groetjes van Amanda

  1. Hallo Amanda, wat een getob… Als ik jouw verhaal zo lees dan zou ik zeer zeker gaan smeren. Geen probleem om dat samen met de minipil te doen. Geweldig dat je anders bent gaan eten! Crohn kan heel veel verbeteren en zelfs min of meer genezen mbv voeding. Als je er nog hulp bij nodig hebt hoor ik het graag.

 26. Beste Elsa,

  ik heb deze week de progesteron crème besteld en die vandaag ontvangen, ik blijf echter zeer sceptisch tegenover hormonen en ben toch wat bang om ermee te beginnen.
  Tien jaar geleden kreeg ik eierstokkanker, nu weet ik dat ik steeds heel hormoongevoelig was, ik had destijds last van de pil, kreeg er enorme hoofdpijn van, ben dan ook gestopt na de bevalling van mijn dochter.
  Ook had ik serieus last van het premenstrueel syndroom, wat ook een aanwijzing was. Dokters raden me toen aan om toch de pil te gebruiken om mijn hormonen in balans te houden, ik weigerde echter.
  Nu had ik dit misschien beter wel gedaan, want uiteindelijk kreeg ik toch ovarium kanker, ook had ik hevige endometriose, allemaal aanwijzingen dat mijn hormonen nooit in balans zijn geweest.
  Nu ben ik reeds 10 jr in de menopauze, dit was wel een vervroegde menopauze owv het verwijderen van mijn eierstokken.
  Erbovenop kreeg ik chemo en werkte mijn schildklier niet meer door de vele scans met radioactieve jodium. Ik neem dus ook Elthyrone, of de nieuwe formule elhyroxine.
  Jaren ging het goed met me, dokters zeiden me ook dat ik meest last zou krijgen op de leeftijd wanneer van mijn natuurlijke menopauze, rond de 50jr dus, en dit was zeer zeker juist.
  Ik vermoed dat de bijnieren, hypofyse en schildklier, kortom alles wat hormonen produceert in het lichaam nu uitgeput zijn.
  Ik heb enorme moodswings, opvliegers (wat ik het minst erg vind), vaginale droogte, huidverslapping enz..
  Maar wat het me het meeste last bezorgd is mijn blaas, ik heb al drie jaar chronische blaasontsteking, specialisten zeggen me dat deze niet door een bacterie worden veroorzaakt, wel door spanning van mijn bekkenbodemspieren, urofyt helpt me ook enorm.
  Ik hoef ‘s nachts geen 3 keer meer op te staan, gelukkig maar, doch.. de blaasontstekingen (vermoedelijjk) blijven komen,
  Dokters geven geen antibiotica zolang er geen bacterie gevonden wordt, maar goed ook want ik kan niet continue antibiotica nemen.
  Ik hou me nu recht met cranberry en Urocystil, maar het is een ware lijdensweg.
  Hormonen werden me verboden omdat het een hormonale kanker was.
  Nu denk ik dat ik leed aan oestrogeen dominantie, vanwaar anders de endometriose en ovarium cysten?
  Je begrijpt vast dat ik nogal bang ben om met progesteron crëme te starten, is dit een goed idee of laat ik best eerst een bloedtesten afnemen om tekorten vast te stellen.
  In België kan je vrij geen progesteron crème kopen, is ten stelligste verboden zonder voorschrift van een arts, misschien beter?
  Wat ik wel een tijdje geleden begon is gezonder eten, ik probeer zoveel mogelijk suikers te vermijden want ik heb ook veel last van vaginale schimmel, alsook in mijn darmen.
  Daarvoor gebruik in propolis, wat enorm helpt.
  Al bij al is het een zeer kostelijk grapje, ik betaal me blauw aan supplementen, en niets die echt helpt..
  Nu las ik onlangs over hennepzaad en gojibessen, die zouden je hormonen terug in balans brengen,
  Ik repte me naar de bio zaak om deze te kopen, tot op heden niet veel verandering met mijn blaas.
  Wat ik wel ervaar is dat ik terug acne krijg, ik denk dat dit geen goed teken is, wellicht toch een aanwijzing dat er hormonen terug beginnen te werken?
  Doch, ik denk daarbij aan oestrogeen, wat niet meteen bevorderlijk is boor ijn probleem.
  Moet ik oestrogeen vermijden? Ik stop alvast met hennepzaad, hoewel de verkoopster me zei dat dit gezonde proteïnes waren, wat het doet in mijn lichaam voelt niet goed aan.
  Ook heb ik wat vaginale afscheiding die ik reeds jaren niet meer had.
  Ik weet me echt geen raad meer, wat denk jij daarvan?
  Moeilijk gevalletje niet?

  Hopelijk kan je me wat wegwijs maken…
  Mvg,
  Rose

  1. Hallo Rose, klinkt niet echt als een makkelijke tijd voor je. Wat je schrijft is te complex om zo advies over te geven. Daar zul je toch echt een keer voor op consult moeten komen (apeldoorn, amsterdam of skype).

 27. Hoi Elsa,
  Ben bijna 2 weken aan het smeren voor overgangsklachten (ben nu 51 en sinds 1,5 jaar niet meer ongesteld). De klachten zijn, depressie, slecht slapen, opvliegers, haaruitval en gewichtstoename. Rommel hier al een paar jaar mee en homeopathie hielp mij goed, maar het laatste half jaar niet echt meer. Daarom deze creme. Vandaag voor het eerst 5 uur doorgeslapen (ipv om de 2 uur wakker) en het lijkt alsof alle klachten al iets minder worden (voel af en toe weer ‘geluksmomentjes’). Ben wel al snel naar 1/8 tl gegaan want had het gevoel dat het te heftig was. Nu vraag ik mij af, hoeveel gram is een 1/4 tl en 1/8 tl? Heb een grammenweger dus dan zou het misschien nauwkeuriger kunnen. Ik doe nu maar wat eigenlijk. En wanneer kan je dan weer opbouwen? En moet ik nu na 25 dagen een week stoppen? Dankjewel alvast voor je antwoord!

  1. Hallo Monique, de klachten die je noemt kunnen zeer zeker samenhangen met hormoon disbalans. Maar het is ook verstandig om naar je voeding te kijken. Als je wilt dat ik mee kijk kunnen we een keer een sessie doen.
   Het is goed om op intuïtie te smeren en te luisteren naar je lichaam. Ook de opbouw. Ik kan hier niets algemeens over zeggen omdat ieder lichaam anders is.
   Voor wat betreft de stopdagen: je kunt eventueel de eerste paar maanden geen stopdagen doen. Als je hormonen meer in balans zijn dan inderdaad 5 stopdagen per maand. Bijvoorbeeld de eerste of de laatste 5 dagen van de maand.

 28. Dag Elsa,

  Ik heb in de week vlak voor en tijdens menstruatie opvallend veel meer klachten. Angstiger en mee hoofdpijn. Vanaf dag 7 ga ik me weer beter voelen zeker vanaf dag 14 t/m 28. Een speekseltest wees.uit tot.zeer laag progesterongehalte (getest op dag 20)

  Ik denken erover om te gaan smeren met.progesteronzalf. maar moet ik.dat echt alleen op dag 12 t/m 26 doen of beter juist de hele maand omdat het die dagen juist beter gaat?

  Dank voor je antwoord.
  Eveline

  1. Hallo Eva, klinkt alsof progesteron creme veel voor je kan gaan doen. Wat je kunt doen is de eerste paar maanden doorsmeren. Dan zijn je hormonen sneller in balans. Na een paar dagen wel overgaan op 12 t/m 26

 29. Hallo, Ik wil de crème wel gebruiken, maar ik ben allergisch voor een van de ingredienten. Is er een alternatief voor de crème? Een ander merk? Alvast dank!

 30. Hallo Elsa,
  Mijn man (41) heeft overgewicht, nog steeds acne en slechte kwaliteit sperma (te weinig, te langzaam en met antistoffen) . Zou progesteron creme kunnen helpen en zo ja; wat is een goede dosis voor een man om te starten? Stopdagen? Hoe lang proberen?
  Dank voor je info!

 31. Hallo Else,

  ik overweeg deze creme te gebruiken ivm de haaruitval die ik al heb sinds bevalling 10 jaar geleden. Heb wel wat aan symptoonbestrijding gedaan, maar ben nu erg benieuwd naar deze creme van dr. Lee. Zou het handig zijn dan om deze creme op mijn hoofdhuid te smeren op de kale plekken. ?
  daarnaast lukt het mij ook heel slecht om nog een paar kilo af te vallen,. Hopelijk dat deze creme deze stabiliteitsfase van mijn lichaam kan doorbreken.

  1. Hallo Ilonka, haaruitval is echt vreselijk voor een vrouw (en vaak ook voor mannen). Ik snap dat je daar wat aan wilt doen. Een verstoorde hormoonbalans kan zeer zeker een oorzaak zijn. Ik zou het niet op mijn hoofd smeren omdat daar niet voldoende haarvaatjes zitten om het goed op te nemen. Gewoon smeren op bijv. binnenkant ellebogen of knie. De crème kan ook helpen bij het afvallen. Maar zowel de haaruitval als het overgewicht kan ook gedeeltelijk te maken hebben met je voedingspatroon. Dus wellicht handig om een keer te komen voor een sessie en alles goed door te nemen.

 32. Hoe lang is progesteroncreme houdbaar? En hoe kun je controleren of deze (nog) goed is als er geen houdbaarheidsdatum op de tube of pot vermeld staat?

 33. Hallo Elsa,ik smeer de creme nu bijna 2mnd, sindsdien geen menstruatie meer gehad,maar wel heftig het gevoel alsof het zou beginnen??
  Tevens was ik int begin van het gebruik doodmoe, waardoor ik hem s.avonds ben gaan gebruiken,maar toen sliep ik niet meer,nu s.ochtends aant gebruiken maar slaap nog heel slecht,voorheen niet.gebruik een druppeltje s.ochtends,voel me verder er geweldig door! Stemming veel beter en veeeeel meer energie! Soms beetje teveel..Wat zou het probleem kunnen zijn? Grts petra

 34. Hallo elsa,

  Ik gebruik de creme nu 7 weken, om meer regelmaat in mijn menstruatie te krijgen. Sinds ik de creme gebruik heb ik last van meer haaruitval dan ik normaal gewend was, is dit normaal? Zo ja hoe lang duurt het nog?
  Vr. Gr. Annemarie

 35. Tofu zou de oestrogeen-werking over nemen waardoor deze in mindere mate wordt geproduceerd. Wordt er dan meer progesteron aangemaakt? (door het lager oestrogeengehalte)

 36. Dag Elsa,

  Inmiddels heb ik voor de 3e keer een mirenaspiraal gekregen om het vele vloeien tegen te gaan.
  Alleen merk ik dat ik de laatste weken depressief en angstig ben geworden. Mijn libido is erg laag en voel me gespannen. Kan dit komen door de nieuwe mirena? Ik ben gaan smeren met natuurlijke progesteroncreme. Denk je dat dit de bijwerkingen van de mirena wat verzachten? Heb je nog een advies of ik andere supplementen erbij kan nemen? Als dit niet overgaat moet mirena eruit met als gevolg dat ik geopereerd moet worden om baarmoeder te verwijderen. Ik kijk uit naar je antwoord.

  1. Hallo Thea, wat zijn hormonen toch soms lastige “dingen”. Kunnen je leven behoorlijk verpesten. Ja het kan zeer zeker van de Mirena komen. En ja, de creme kan het verzachten of wellicht zelfs weghalen. Blijf strijden voor je baarmoeder behouden. Het is voor mij even lastig om te bepalen wat je precies erbij kunt nemen. Dan zou ik je toch echt moeten zien. Want het gaat om het totale plaatje. Wat eet je, wat speelt er precies etc. Wellicht een consult?

 37. Hallo Elsa,

  Ik heb een vraagje. Ik ben 30 jaar. Ik ben sinds een maand (na 8 jaar) gestopt met de diane 35, ik slikte deze pil Ivm pcos.
  Ik heb de crème aangeschaft en ben vandaag begonnen met 2x daags 1/4 theelepel. Mijn vraag is wat raad u mij aan qua gebruik, hoe lang en de hoeveelheid. Zal ik enkel ongesteld worden wanneer ik stopdagen inlas of kan ik ook ongesteld worden door het gebruik heen?
  Wat moet ik doen wanneer ik ongesteld wordt qua gebruik en wanneer weet ik dat het smeren volgens de bijsluiter voldoende is?
  Ik heb een kinderwens.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. hallo Cheryl, dit zijn een hoop vragen. En erg specifieke vragen. Het liefst zou ik je zien in mijn praktijk, ook gezien jouw kinderwens. Maar iha kan je beter beginnen met 2x ⅛. en dan langzaam ophogen. En de eerste paar maanden doorsmeren. geen stopdagen. Wat precies het effect is voor jouw lichaam kan ik niet zo zeggen.

 38. Hallo
  Ik ben al jaren aan het worstelen met pco
  Mijn ha zet me elke keer aan de pil en de fertiliteits arts aan clomid
  Geen resultaat
  Paar jaar verder een ontsteking in mn borst
  Veel acne en haarhuit val
  Ik ben 26 heel frustrerend allemaal
  Nu kreeg ik mijn bloed uitslagen en daar kwam uit
  Dat mijn oestradiol 170 is en mn progesteron is 3.2
  Ik weet het bijna wel zeker maar toch even graag een bevestiging
  Is oestrogeen dominatoe hier het probleem en helpt de creme ook voor mij?

   1. Hallo elsa ,
    Ik ben begonnen met de creme bij mijn nieuwe cyclus ik heb een cyclus van rond 68dgn.
    Ik ben op 3 november ongesteld geweest netjes op dag 12 begonnen
    Nu zit ik op dag 19 en begin ik bloed te verliezen moet ik nu stoppen met smeren of door gaan?
    19 dagen is wel erg kort of niet??

    1. Hallo Stef, nee gewoon doorgaan. De bloedingen geven aan dat de hormonen in balans gaan komen. Gewoon negeren. Als je zo’n lange cyclus hebt kun je ook gewoon dagen prikken in de maand. Zodat je niet 1x per 2 maanden smeert.

     1. Dus nu gewoon wachten tot na de menstruatie en dan weer bij dag 12 beginnen?
      Ik moet wel even kwijt ik heb totaal geen pms klachten meer geen pijnlijke borsten en ik voel me super! 🙂

 39. Eigenlijk heb ik een misschien wat vreemde vraag. De creme heb ik in huis en heb het ook al gebruikt naar eigen gevoel. Nu heb ik 2 verschillende maten lepeltjes in de la liggen en nog steeds weet ik niet zeker, wat er bedoeld wordt met een theelepel. Zelf denk ik de kleinste, maar zeker weten doe ik het niet. Welke maat theelepel kan ik het beste gebruiken?

 40. Hallo Elsa,
  Ik heb al veel gelezen. Sinds een jaar veel last van m’n cyclus, 3 maal uitblijven van menstruatie, vooral de eisprong geeft problemen (enorm moe, pijn onderrug, depri, gewrichtspijn, algehele malaise). Vergrootte eierstok, 5 jr geleden cyste weggehaald en nu weer eentje. Gynaecoloog vermoed endometriose en schrijft orgametril voor, 10 jr geleden gestopt met de pil en eigenlijk zie ik dat niet zitten. Ik ben 46jr. Zou de crème wat voor me kunnen betekenen?
  Groet Mirjam

 41. Hallo Elsa, gebruik de crème nu 2 weken maar krijg steeds meer heftige opvliegers en slaap super slecht, denk zelf aan beginverergering…zou dat kunnen??? kan ik het ook heel rustig opbouwen?? BV om de dag een heel klein beetje? Ik word er op deze manier heel onzeker van, met dank Ans.

  1. Hallo ans, zeker weten kan dit begin verergering zijn. Even volhouden. Vaak is het inderdaad verstandig om wat langzamer op te bouwen. Niet onzeker worden hoor; over een tijdje ben je heel blij

 42. Hoi Elsa,
  Ik las dat nog iemand haaruitval kreeg van de progesteroncreme. Ik had dit ook heel erg en ben daarom na 2 maanden helaas gestopt (verder voelde ik me namelijk wel beter door de creme). Was het waarschijnlijk overgegaan als ik door was gegaan en na hoe lang dan?

  1. Hallo Nadine, ja het was waarschijnlijk meer dan overgegaan als je door had gesmeerd. Hoelang precies kan ik niet voorspellen. Dat verschilt per vrouw.

 43. Beste Elsa,waneer heb ik eigelijk een oestrogeen dominatie, ik heb m’n hormonen laten prikken nadat ik 2 maanden met de pil was gestopt, mijn progesteron was 1 en oestrogeen 220 is dit een dominatie? Nou ben ik ook met de overgang bezig want m’n fsh was 76 dat was de derde keer en weer zo hoog, ben nu 48 , nu weer met de pil begonnen en de tweede periode van mijn cyclus veel klachten, depressief, pijnlijke borsten, moe,wat kan ik nu het beste doen? Stoppen met de pil en de crème gaan gebruiken, of de speeksel test bestellen , kun jij mij op weg helpen? Wat is de ratio voor een oestrogeen dominatie? Was 2 maanden gestopt met de pil om mijn hormonen te controleren, en voelde me toen beter, had wel wat klachten, maar heb aan de pil 2 vreselijke rot weken, kun je me als het een goed idee is vertellen hoevik de speekseltest en de crème kan bestellen als je denkt dat het iets voor mij is? Mvg Sandra

  1. Hallo Sandra, ik zou altijd aanraden om te stoppen met de pil (als je het niet gebruikt voor anti-conceptie) en overstappen naar de crème. De pil brengt teveel narigheid met zich mee. je kunt gaan smeren (en dan zou ik starten met de progesteron creme niet de fyto) op basis van de symptomen. En je laten verrassen door het resultaat. Maar je kunt ook eerst een speekseltest doen. Gezien jouw leeftijd zou ik de uitgebreide test doen.

 44. Hallo Elsa,
  Ik heb ook nog een vraag: hoe lang mag de progesteron creme gebruikt worden? Ik zit nog niet echt in de overgang (ik menstrueer af en toe nog, wel onregelmatig) maar gebruik de creme, met succes, tegen verschillende symptomen. Het kan dus nog jarenlang duren voordat ik echt door de overgang heen ben. Kan ik gewoon al die tijd blijven smeren of moet ik op een bepaald moment toch gaan stoppen?

  1. Hallo Yvsa, ja hoor je kunt al die tijd gewoon blijven smeren. Je zult merken dat je vanzelf eens een keer 1 of 2 maanden stopt. En als je minder symptomen hebt kun je ook op een onderhoudsdosis gaan zitten.

   1. Hoi Ela…nee niets verkeerd gegeten…ben al jaren aan het tobben met mijn darmen en ben sinds een jaar op groente en rijst dieet op advies van een natuurgenezer….daar doen mijn darmen het goed op maar nu ineens weer diaree als van ouds….ben met de cremebegonnen omdat ik nog steeds overgangsklachten heb, ben 66 jaar en menstrueer vanaf mijn 52 ste niet meer….

 45. Hoi,
  Sinds ik de creme gebruik (nu zo’n 3 maand) zijn mijn gewrichtslachten toegenomen. Kan dit een bijwerking zijn vd creme?
  En maakt het uit als ik overstap naar een ander merk creme?
  Alvast bedankt voor je reactie?
  Groetjes Henriëtte

  1. Hallo Henriette, he wat vervelend voor je!! Nee ik denk niet dat het door de crème komt. Vooral niet omdat je al zo’n 3 maanden smeert. In ieder geval niet als je onze crème smeert. Een andere crème kan hulpstoffen bevatten waar je allergisch op reageert.
   Het klinkt ook meer als een detox probleem. Als je wilt dat ik met je meedenk stuur me dan even een mail.
   Op welke crème had je over willen stappen?

 46. Ik ben een vrouw van 49 en ben nu een week aan het smeren met de progesteron creme, van dr Lee, een klein beetje in de ochtend, om te beginnen. Maar ik krijg nu een tussentijdse bloeding, wat ik normaliter nooit krijg. Ik weet nu niet wat ik moet doen kan dit ook nergens vinden in de info of je nu moet stoppen en dit al een normale cyclus zien of juist meer gaan smeren, ik weet het even nu niet meer.

    1. Hallo Chantal, er zijn er wel meer die obv het recept van dr lee gemaakt zijn. Maar van deze crème weet ik ook zeker dat het productieproces en de energie van het bedrijf goed is.
     Dat je tussentijdse bloedingen krijgt is niet erg. Is een teken dat jouw hormonen in balans komen. Toen ik zelf begon met de crème menstrueerde ik al niet meer en werd (tot mijn schrik) de eerste paar maanden vreselijk ongesteld. En bijna continu. En na een paar maanden was dit over en voelde ik me geweldig. Dus dit kan gebeuren. Van belang is dat je gewoon blijft smeren. Ik zou geen stopdagen doen voor jou. Gewoon een paar maanden iedere dag smeren. En als er meer balans komt dan weer stopdagen.

     1. Dank je voor je antwoord ik was al lichtelijk in paniek en kon ook niets in de bijsluiter hier over vinden, ik ga je advies opvolgen en ben nu weer gerust, bedankt!

 47. Hallo Elsa,

  Heel graag je advies want ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik heb van mijn 16e tot mijn 47e jaar Diane 35 geslikt Daarna kreeg ik van mijn huisarts een andere pil voorgeschreven en ik werd een ander mens!
  Zoveel klachten waar ik al zolang mee worstelde verdwenen; de heftige hoofdpijn die soms maanden kon duren, de somberheid, angst, vermoeidheid, de spierkramp, haaruitval,de dikke bovenbenen, de cellulitis etc. Helaas kreeg ik van deze ‘video’s pil ook bijwerkingen en ben ik, op advies van de arts en tot mijn grote spijt, overgestapt naar Systen en Urtogestan. Dat ging helemaal mis dus ben ik weer terug gegaan naar de ‘goede’ pil waarmee ik me, ondanks de bijwerkingen zoveel beter voelde. Dat is nu 7 weken geleden en tot mijn schrik reageer ik op deze pil nu net zo als op de Diane. De werking is omgekeerd met niet alleen de oude klachten maar ook heel nieuwe klachten erbij! Ik voel me ziek; voortdurend duizelig en misselijk, ik hou ontzettend veel vocht vast, slijmvliezen droog en branderig,zo somber,zo moe. Daarnaast is mijn huid in een paar weken zo droog en slap geworden dat er per dag meer en meer rimpels komen en mijn borsten zijn gaan hangen. Ik heb geprobeerd te stoppen maar dan komt hoofdpijn in alle heftigheid terug. Ik heb de crème nu 2 weken gebruikt, 1/8 voor de nacht maar klachten worden erger. Ik weet dat dat kan gebeuren maar kan mijn lichaam dat nog wel aan? Ook omdat mijn oogwit een beetje gelig verkleurd . Is het wel verstandig om door te smeren? Ik ben een beetje bang omdat ik aan t eind van m”n Latijn ben

  1. Hallo Nina, ik snap helemaal dat je aan het eind van je latijn bent. Er kan van alles bij je spelen dus het is even lastig om hier een echt goed antwoord te schrijven voor je. Het liefst zou je zien voor een consult (hier in Apeldoorn of via skype).

 48. Hoi,

  Ik ben 33jaar en zes maanden geleden bevallen van de tweede. Toen ik na de eerste stopte met borstvoeding kreeg ik continu onderhuidse ontstekingen (voornamelijk op mijn kin). Dit had ik voor mijn zwangerschap ook wel, maar iets minder. Tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode had ik opeens nergens meer last van. Duidelijk dus dat het met progesteron te maken heeft.
  Ik ben erg jong aan de pil gegaan wegens onregelmatige cyclus en veel pijn. Ook was ik somber. Nu is mijn vraag: denk je dat de creme iets voor mij is en kan ik deze ook al tijdens de bvperiode gebruiken zodat die ontstekingen niet terugkomen? Mijn huisarts gaf trouwens aan dat het duidelijk progesteron moet zijn maar dat ik het maar in de ‘alternatieve’ hoek moet zoeken want hier doen zij niks mee.

  1. Hallo Laura, lekker dan dat de huisarts er niets mee kan. Terwijl het toch een heel duidelijk verhaal is. De tweede helft van je zwangerschap maakt de placenta heel veel progesteron aan en dat merk je. Als de placenta eruit is ga je dat dus ook merken alleen dan de andere kant op. Met eventueel dus post natale depressie. Je kunt gewoon gaan smeren. Volkomen veilig bij borstvoeding.

 49. Hi, ik ben ruim een jaar geleden thuis komen te zitten met een burn out. Via bioresonantie kwam ik erachter dat ik een te laag progesteron had. Ik ben gestopt met de pil. Ik smeer nu ruim 6 weken progesteron. Ik kwam er echter achter dat ik veel meer moet smeren dat de toegestane hoeveelheid. Waardoor ik steeds heel slaperig was, hoofdpijn had, zenuwachtig/onrustig, hartkloppingen, tintelingen etc. Ik voel me nu helemaal niet goed en hier erg van geschrokken. Ook heb ik ineens ontzettende honger en hypo’s. Ik ben nu sinds gister gestopt, maar hoe lang duurt het voordat het uit je lichaam is? Ik heb het gevoel hierdoor alleen maar al mijn hormonen nog meer van slag heb gemaakt.

  1. Hallo Summer, jeetje wat een gedoe. Maar waarom ben je dan zoveel gaan smeren. Nooit doen. Rustig opbouwen en het de tijd geven. Smeer een paar weken niet en ga dan weer langzaam smeren. 2x daags ¼ theelepel. Neem anders tegen die tijd weer contact met me op.

   1. Hi Elsa, ik moest zoveel smeren van degene die dit voorschreef (bio-resonantie therapeut). Ik vertrouwde erop dat hij wist waar die het over had, maar dat vertrouwen ben ik nu kwijt. Ik kwam er later pas achter dat dit niet de normale hoeveelheid was. Ik gebruik trouwens wel de originele progesterall van dr Lee. Bedankt voor je reactie! Nu eerst maar even stoppen…

    1. hmmm rare toestanden. De creme die wij hebben is ook de originele crème van drLee. Van andere producten weet ik niet wat er allemaal in zit en of je daar soms ook op reageert. Dus dan zal je toch echt bij die leverancier moeten zijn met je vragen. Van ons product weet ik dat het recept goed is maar ook dat alle ingrediënten van top kwaliteit zijn. En dat de energie bij het maken klopt.

     1. Bedankt in ieder geval voor de reacties. Ik stop nu even en als ik weer begin dan switch ik naar jullie product en bouw heel voorzichtig op. Als de ingrediënten vergelijk zijn deze wel anders, dus hopelijk reageer ik er dan anders op.

 50. Hallo, ik heb een vraagje kan de creme ook gebruikt worden door een man van boven de 40 die (nog) steeds last heeft van acne?

 51. Hallo, een vraagje. Ik las in de info dat je moet starten op dag 12 van de cyclus ivm de eisprong. Mijn eisprong is meestal op dag 19-21. Is dag 12 niet wat vroeg? Ik las ook dat het belangrijk is om na de eisprong te starten ivm het evt uitblijven van de eisprong. Ik moet nog beginnen. Heb het aangeraden gekregen door mijn acupuncturist ivm start ivf traject. Ben benieuwd naar je antwoord.

  1. Hallo Eefje, mijn ervaring is dat je de eerste paar maanden beter door kunt smeren. Geen stopdagen.Dan komen de hormonen even goed in balans. Heel slim van je om ermee te starten ivm ivf. Daar hoor ik hele goede verhalen over.

 52. Ik smeer nu iets meer dan 3 weken en ben heel tevreden. Vooral de opvliegers zijn beduidend minder. Cyclus is niet regelmatig (nu alweer 2 weken “overtijd”) maar daar heb ik verder niet zoveel last van. Het enige wat ik ervaar is dat ik ‘s ochtends nadat ik de creme heb gesmeerd heel loom en slaperig word. Is het in mijn geval handiger om de creme dan alleen ‘s avonds te smeren? Want het duurt tot in de middag voordat dat lome gevoel minder wordt.

  1. Hallo Yvsa, oh wat heerlijk dat de opvliegers minder zijn. Heb je de gewone of de fyto crème? Ja dat is inderdaad handiger. Ik raad vrouwen die er slaperig van worden altijd aan om alleen ‘s avonds te smeren. Doe ik zelf ook.

   1. Hallo Elsa,
    Ik gebruik de gewone. Ik ben inderdaad heel blij dat de opvliegers minder frequent zijn. Het was soms bijna niet te doen. Ik ben 43 jaar en dacht bij mezelf als ik zo de komende jaren door moet weet ik niet hoe ik dat moet gaan doen. Wat een opluchting! Ik ga het alleen ‘s avonds smeren uitproberen.

 53. Hallo,
  Ik ben 50 en menstrueer bijna niet meer. Ik kreeg veel klachten zoals slecht slapen, moe, 10kilo aankomen, verward en slechte concentratie hebben, pijnlijke gewrichten en spierpijn nergens zin in. Ben nu twee weken aan het smeren met de creme en heb ineens last van haaruitval. Verder voel ik mij al een stuk beter. Heb ik haaruitval omdat mijn hormonen nog niet in balans zijn? Hebben meer mensen hier last van?

  1. Hallo, de eerste tijd als je smeert kun je inderdaad wat rare dingen krijgen. Beste is om dat te negeren en gewoon doorsmeren. Wel fijn dat je je al een stuk beter voelt

 54. Beste Elsa,
  Sinds 5 jaar heb ik vlekken in mijn gezicht en ik merk dat er een duidelijk patroon in zit naarmate mijn menstruatie eraan zit te komen. Ik loop 2 weken van de maand ongeveer met enorme bultjes/vlekken en vermoed dus ook dat er sprake is van een disbalans of tekort aan progesteron. Met vlagen heb ik ernstige migraine aanvallen en daarnaast is het doorkomen van mijn menstruatie elke maand een regelrechte hel. Ik ben gestopt met de pil (waar ik vanaf mijn 14e aan zat, rond mijn 23ste gestopt, vervolgens weer begonnen door de enorme menstruatiepijn en vorig jaar definitief gestopt, ik ben nu 27) maar waar ik enorme stemmingswisselingen van kreeg. De crème waar ik nu over lees is voor mij een soort laatste poging omdat ik al van alles geprobeerd heb. Zou ik die crème dan op de bultjes in mijn gezicht moeten gaan smeren? Groeten, Bibi

  1. Hallo Bibi, ik kan me er nu al op verheugen bij de gedachte hoe jij gaat opknappen!! Je hoeft de crème niet op de bultjes te smeren. Als je hormonen in balans zijn komt dat vanzelf goed.

 55. Heey elsa, ik heb een vraagje.
  Heb laatste paar jaar veel last van stress en slecht slapen. Ben heel de dag vermoeid en heb weinig energie(ben een man).

  Heb een tijd geleden veel krachttraining gedaan, goed gezeten(geen suikers noem maar op) dronk veel water en at elke dag 250gram broccoli. Mijn slaapritme was ook goed. Na dat ik dat 10 dagen heb vol gehouden werd ik weer vol kracht wakker. Had ook weer ochtend erectie en voelde me weer helemaal mezelf. Toen heb ik een nacht flink staan drinken en werd ik weer helemaal suf wakker. Ik ben er toen maar mee gestopt omdat ik teleurgesteld was dat het weer zoals eerst was.

  Nu ben ik weer aan het sporten, drink water, eet geen suikers, goed slaapritme en eet 250 gram broccoli per dag. Hierbij neem ik ook zinkcitraat, magnesiumcitraat, omega 3 capsule en vitamine B.

  Ik heb het idee dat ik een hormonale disbalans heb en ik dacht dat de broccoli ook wel positief beinvloede. Nu doe ik dit al 2 weken en er verbeterd niks, wil nu DIM gaan bestellen want heb gehoord dat dat aardig helpt bij mannen.

  Ik zou graag je mening willen horen en of een paar ideeën, ik ben 22 jaar trouwens alvast bedankt

  Groeten Johannes

  1. Hallo Johannes, dit is even moeilijk voor mij te bepalen zo via dit berichtje van jou. Het kan ook een detox of een overbelastingsprobleem zijn. Als je echt goed wilt weten of je hormonen uit balans zijn kun je de test voor mannen doen. ik zou niet zomaar DIM gaan slikken. Wellicht is een consult bij mij een idee? kan hier in apeldoorn of via skype/facetime/telefoon

 56. Hallo Elsa,

  Eind vorig jaar zijn is er een cyste geconstateerd op mijn eierstok. Eierstok en een eileider zijn verwijderd. Ik had voor de operatie veel klachten. De voornaamste waren enorme opvliegers, uitblijven van menstruatie en rugpijn . Na de operatie verbeterde dit gelukkig. Echter krijg ik nu weer behoorlijke opvliegers en is mijn menstruatie een stuk heftiger dan voorheen. Zou de creme mij kunnen helpen? Ik heb overigens ook al een aantal jaren behoorlijk ernstige pigmentvlekken in mijn gezicht. Zou dit ook door oestrogeendominantie kunnen komen?

 57. Hoi Elsa,

  Kan je ook smeren in combinatie met een dim supplement? Ik was na 2 zwangerschappen en een mirena weer aan de pil gegaan. Wat een spijt. Ik zit onder de acne en heb zelfs zwangerschapsmasker!! Dokter raadde direct af te stoppen met de pil en heeft weer een mirena geplaatst. Maar de acne, gewichtstoename, gevoelige borsten, lange menstruaties etc. Zijn nu na 4 maanden niet verminderd. Ik heb dim supplement besteld wn vroev me dus af of het gecombineerd gebruikt kan worden? Of wordt dat teveel?

 58. Hallo, ik ben 44 jaar en heb een verschrikkelijk jaar achter de rug met ontzettend veel onrust in mijn lijf en hoofd. Heb veel angstaanvallen gehad en reageerde slecht op eten. Ik ben daardoor (te veel) afgevallen, mede doordat ik niet meer durfde te eten. Door de angst durfde ik ook niet mee te slapen, de angst kwam vooral ‘s nachts (met hartkloppingen en hyperventilatie). Bij de huisarts werd ik niet geholpen dus ben zelf gaan zoeken. Ik ben met gluten gestopt, daarvoor was ik al met zuivel, suiker, etc. gestopt. Dat heeft al veel geholpen. Mijn angsten zijn (grotendeels) weg maar heb nog wel last van PMS-klachten, vermoeidheid, slaapproblemen en ik kom nog steeds niet aan. Als ik lees dat de crème (ook) juist helpt om af te vallen vraag ik me af of dit iets voor me is…

  1. Hallo Anita, Ja ik kan voelen hoe zwaar het is geweest voor je. Eigenlijk over de grens heen. Wat de progesteron crème doet is de hormonen in balans brengen. Een onderdeel daarvan kan zijn dat je gaat afvallen. Maar als je te mager bent ga je niet afvallen maar juist aankomen. Waar ik me een beetje zorgen over maak is jouw overgevoeligheid voor voedsel. En al die angsten. Ik zou je graag willen behandelen want ik denk dat ik je erg goed kan helpen. Mijn sessies worden meestal vergoed als je een aanvullende verzekering hebt.

   1. Dag Elsa, dank voor je reactie. Ik wil graag met je in contact komen om te kijken hoe we eventueel verder kunnen… ;-). Als het goed is heb je mijn mailadres..

 59. hoi, ik ben 43 jaar en heb al 1 jaar last van onrustig zijn, paniek/angst, gewichtsschommelingen, haar dunner, misselijkheid, migraine. Menstruatie schommelt: 2x per maand menstruatie, 1 maand niet etc. Nu sinds 9 dagen gestart met progesteroncreme van dr lee. Eerste week ging prima. Nu sinds een paar dagen enorme toename van de klachten: hele dag erg onrustig, trillen op benen, misselijkheid en gevoel niet helemaal er bij te zijn. Wat moet ik nu doen stoppen met de creme? Zijn dit bijwerkingen?

    1. De creme die wij verkopen is ook naar het recept van DrLee. Is net zo origineel. Maar ik kan geen advies geven over een andere crème. We hebben deze crème met zorg gekozen omdat we dan zeker weten dat alle ingrediënten goed zijn. En ook het proces van maken helemaal oké en natuurlijk. Van een andere crème weet ik dat niet. Sorry maar ik kan geen advies geven over een ander product. Dan zul je toch echt bij de leverancier van progesterall moeten zijn. Het is niet dat ik niet wil maar ik kan het gewoon niet omdat ik het product niet ken.

 60. Hallo Elsa, k had nog n vraag over de progesteroncreme.. Na de zwangerschap van mijn laatste kindje, was ik voor t eerst erg regelmatig ongesteld.. Daarvoor altijd tussen de 28 en de 38 dagen.. Sinds ik met de crème ben begonnen, zo n 5 weken geleden, werd ik na 21 dagen ongesteld, maar nu werd ik het weer op de 14e dag.. Verder zit ik totaal niet lekker in me n vel, ben erg kort voor de wagen., en gauw sagarijnig.. Heb elke dag nog gesmeerd, maar als t zo moet, vraag ik me af, of t middel niet erger is als de kwaal:-/ nog gewoon doorsmeren? Wat s t beste??

  1. Hallo Emmelie, het is echt een kwestie van even volhouden. De beloning komt erna…
   Anders even wat minder smeren. bijvoorbeeld ¼ theelepel

 61. Hoi Elsa
  Toch maar even zo Zelfs al heb ik je al gezien Zo heeft wellicht iemand anders er ook nog wat aan (lees zelf ook alles ;-)) Ik smeer nu ongeveer 5 weken -zie hierboven – en voelde me meer in balans dan tijden… minder emotioneel wiebelig Na 4 dagen werd ik ongesteld en toen drie weken niet Dat was al een jaar niet voorgekomen Omdat ik niet ging bloeden kreeg ik de zenuwen En al was ik van plan door te smeren ben ik nu toch vier dagen gestopt Toch bloed ik niet terwijl ik me wel PMSerig voel Wat zal ik nu doen Weer verder smeren of afwachten? Je raadt aan de eerste paar maanden te smeren maar hoeveel maanden zijn dat en wanneer houd je daar mee op? wanneer kan je naar je cyclus smeren? Zijn er meer vrouwen die niet ongesteld worden met deze crème? Dank alvast! Groet Marlous

 62. Mail van M: Wat een super product ! Ik liep al maanden met hoofdpijn en had al bedacht dat dat van de overgang kwam.
  Ook was ik ondanks mijn goede eetpatroon gewoon 10 kilo zwaarder geworden.
  Ik ben zelf lifestylecoach en had natuurlijk al van alles geprobeerd echter zonder resultaat.
  En die hoofdpijn maakte me gek.
  Ik vond het eng om met deze crème te beginnen, ik ben erg hormoon gevoelig en stel dat ik er weer heel depressief van werd.
  Maar… het resultaat; na dag 1 hoofdpijn weg ! en ik slaap als een roosje. En nu al 3 kilo lichter.

 63. Hallo,

  Ik loop al jaren met een slechte huid, volwassenenacne en haar uitval. Nu heb ik laatst een aantal testen laten doen en daaruit bleek dat ik een zware bijnier uitputting heb een een traag werkende schildklier, ook heb ik heel veel buikvet. Klopt het dat progesteron te maken heeft met de bijnieren? Ook ben ik een aantal jaar geleden heel moeilijk zwanger geworden omdat ik vaak om de paar maanden maar menstruerde.

  Ik slik nu al 5 jaar geen anticonceptie meer. Heb 3x een morningafterpil moeten slikken met het hormoon levonotgestrel wat gelijk zou staan aan progesteron als ik het goed gelezen had? Het viel me daarbij op dat ik na een aantal dagen een hele rustige huid kreeg. Dit werkt dan voor een paar dagen en word daarna weer heel onrustig. Zou de crème misschien kunnen helpen om mijn huidklachten, schildklier en bijnieren te kunnen verbeteren?

  Groetjes paulien

  1. Hallo Paulien, klinkt niet echt makkelijk jouw verhaal. Je zult je niet echt fijn voelen.
   Ja, progesteron heeft te maken met bijnieren en schildklier. En ook met acne en haar uitval. Maar vanzelfsprekend is progesteron niet het hele verhaal bij bijnieruitputting. Daar is meer voor nodig om dat weer te helen. Voeding is belangrijk. Kruiden als bijvoorbeeld ashwaghanda. En emotionele healing van het hoe en waarom van de uitputting. Wellicht is het handig en verstandig om een keer voor een consult te komen.

   1. Beste Elsa,

    Bedankt voor u reactie.

    Ik voel me inderdaad heel ongelukkig. Mijn slechte huid en steeds dunner wordende haar maakt mij heel onzeker.
    Ik weet waarom ik zo zware bijnier uitputting heb. Heb vroeger heftige dingen mee gemaakt en leef de laatste jaren met veel stress. Zou graag eens met u willen afspreken maar helaas laat mijn financiën het niet toe. Heb korte tijd geleden veel geld uitgegeven door een spiertest meting te doen om mijn te korten en allergieën op te sporen. Slik nu ook aardig wat extra vitamine wat me aardig wat geld heeft gekost en moet nu gluten en melkproducten vermijden.
    Moet het helaas dus zelf een beetje zien uit te zoeken.
    En omdat ik steeds verbetering merkte nadat ik een stoot hormonen binnen kreeg van de morningafterpil kwam ik op dit pad terecht. Denkt u dat de progesteron crème mij zou kunnen helpen?

    Groetjes paulien

 64. Hoi,
  Ik denk er over om de progesteroncreme te proberen. Ik ben 27jaar en gebruik al vanaf mijn 14e de pil. Ik ben redelijk slank geboud al zijn mijn benen wat buiten proportie (stevig en daar zit het meeste vet, in verhluding tot de rest van mijn lichaam). Ooit heeft een personal trainer me gezegd dat ik teveel oestrogeen vast houdt en heb ook last van stemmingswisselingen. Waar ik overigens geen last van had toen ik een periode met de pil gestopt was. Ook bij gebruik van de spiraal had ik minder last van stemmingswisselingen, alleen was de spiraal verder geen succes voor mij.
  Nu is mijn vraag of je de creme kan smeren wanneer je de pil gebruikt en NIET zwanger wil worden. Ik zie namelijk veel verhalen van vrouwen die juist zeanger worden wanneer ze de creme gaan smeren.
  Alvast bedankt

  1. Hallo Inge, als ik jouw verhaal zo lees denk ik inderdaad dat het hier gaat om een oestrogeen dominantie en een progesteron tekort. Je kunt de crème heel goed gaan smeren wanneer je de pil gebruikt. De crème zorgt ervoor dat je hormonen meer in balans komen. En dat is voor de ene vrouw om PMS tegen te gaan, voor de andere vrouw om zwanger te worden, of om overgangsklachten tegen te gaan etc. etc.

 65. Hallo! Smeer nu n paar dagen de crème, maar ik ben zo opvliegerig en sagarijnig en kort, dat k r zelf naar van word, normaal heb ik dat een dag voor ik ongesteld word, maar nu heb k r al een paar dagen last van., ook ben ik 1,5 kilo gegroeid?? Kan dit van de crème komen? Wat is wijsheid?? Groetjes, emmelie

  1. Hallo Emmelie, even volhouden. Je lichaam moet wennen aan de crème, je hormonen komen langzaam maar zeker in balans. Komt goed.

  1. Hallo Jet, in principe moet je gewoon de stopdagen aanhouden. Als je erg veel klachten hebt kun je de eerste paar maanden dat je de crème gebruikt doorsmeren.

 66. Hallo Elsa,

  Ik heb een vraag.
  Na uitvoerig onderzoek naar mijn klachten zijn we er achter gekomen dat ik veel tekorten heb ik mijn lichaam. Een van die tekorten zijn een toxisch laag progesteron gehalte. Ik ben net 32 jaar geworden dus dit sloeg wel in. Ik heb als advies gekregen om twee weken de crème te smeren en dan twee weken een pauze te nemen. Maar ik merk dat de klachten zowel lichamelijk als geestelijk alleen maar erger worden. Ik slik ook vitamine D, K, Theatenine, GABA en NAC,
  Wat adviseer jij? Doorsmeren?
  Het kan dus even duren voordat de Crème begint te werken? Ik heb twee weken gesmeerd.
  Groeten Tineke

 67. N vroeg per mail aan mij:
  Op jullie site zag ik alleen reacties van vrouwen die in de overgang waren. Ik ben nog niet in de overgang, maar mijn therapeut test wel een progesteron tekort. Bij mij lijkt dit een van de oorzaken van hevige hoofdpijn tijdens mijn menstruatie.
  Ook in veel van de andere genoemde klachten herken ik mijzelf. Jullie crème testte het beste uit voor mij.

  Is deze crème ook veilig te gebruiken als je nog niet in de overgang bent?

  En stel dat ik de crème op bijv. dag 13 van mijn cyclus zou beginnen te smeren in plaats van 12, maakt dat dan uit? Ik weet niet precies wanneer ik moet beginnen te tellen en wanneer ik hem binnen krijg…

  Kan het ook zijn dat ik de crème tijdelijk nodig heb? Als ondersteuning?

  1. Hallo N, De creme is zeer zeker ook geschikt voor vrouwen die (nog lang niet) in de overgang zijn.
   Sowieso hebben jongere vrouwen ook vaak klachten die te maken hebben met een progesteron tekort. En daarnaast zijn er vrouwen die de crème preventief smeren.
   Ik raad vaak aan om de eerste paar maanden geen stopdagen te doen. Dan krijgen jouw hormonen alle kans om in balans te komen. Dus dan maakt het ook niet zo heel veel uit op welke dag je begint.

   Hoe lang je precies de crème nodig hebt kan ik niet inschatten. Dan zou je een test moeten doen na een tijdje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *