Postnatale depressie

Oorzaak en behandeling postnatale depressie

Oorzaak en behandeling postnatale depressie

De oorzaak en behandeling postnatale depressie is eigenlijk heel eenvoudig. Blijf dus niet lopen met een postnatale depressie en andere nare gevoelens.

De rol van progesteron

postnatale depressie 575x262Progesteron speelt een belangrijke rol wanneer je zwanger bent. Eigenlijk zorgt progesteron ervoor dat je zwanger kunt blijven door de baarmoederwand optimaal te houden voor zwangerschap. Als er niet voldoende progesteron is in je lichaam zal je een miskraam krijgen omdat de baarmoeder dan gaat samentrekken.

Dit is een reden waarom vrouwen die niet zwanger kunnen worden vaak progesteron creme gaan smeren. Daar krijgen we iedere dag geweldig fijne berichten over van vrouwen die ineens toch zwanger worden nadat ze progesteron crème gesmeerd hebben.

Vanaf week 14 neemt de placenta de progesteronproductie over en zorgt voor een verhoogde productie.

Waar gaat het mis?

Veel vrouwen krijgen door de manier waarop we eten, drinken en leven een oestrogeendominantie en een progesteron tekort. De hoeveelheid oestrogeen neemt toe in je lichaam terwijl tegelijkertijd de aanmaak van progesteron minder wordt. Deze groep is groter dan we denken. Het is de prijs die we betalen voor leven in het westen. Steeds jonger krijgen vrouwen last van allerlei hormonale kwaaltjes. Meestal noemen we het dan PMS.

De klachten sluipen er langzaam maar zeker in. Buikpijn, meer stemmingswisselingen, hoofdpijn, wat meer gewicht, moe, slecht slapen etc. We denken dat dat erbij hoort en maken er het beste van. Thuis en op het werk.

Zwangerschap en bevalling

Vrouwen met een oestrogeendominantie en een progesteron tekort zijn tijdens de zwangerschap vaak ineens af van allerlei kwaaltjes die ze daarvoor hadden. Zoals hoofdpijn, huidproblemen, stemmingswisselingen, haaruitval etc etc. Dat komt omdat de progesteron productie flink hoger ligt tijdens de zwangerschap. Wat dus eigenlijk een teken is dat je een oestrogeendominantie hebt en een progesteron tekort wanneer je niet zwanger bent.

Wanneer, na de geboorte van je kindje, de placenta jouw lichaam verlaat daalt de progesteronproductie enorm. Als je van te voren al niet zo hoog in je progesteron zat kun je in een postnatale depressie schieten. En dat is vreselijk, meer dan vreselijk zelfs voor alle partijen. Het is de bedoeling dat je deze periode optimaal geniet van je kindje. Het is niet de bedoeling dat je steeds verder wegzakt in de depressie.

Oorzaak en behandeling postnatale depressie

De oorzaak van de postnatale depressie is de enorme daling van progesteron na de bevalling. Een te laag progesteron maakt depressief. De behandeling ligt in het smeren van bio identieke progesteron creme. Dat is compleet natuurlijke progesteron die identiek is aan de progesteron die jouw eigen lichaam aanmaakt. Dit in tegenstelling tot reguliere medicatie, dat is synthetisch en geeft meer bijwerkingen dan dat het iets oplost.

Wanneer je merkt dat je langzaam maar zeker in een postnatale depressie zakt en je de weg langzaam maar zeker kwijt raakt, ga dan progesteron creme smeren (kies voor potje of een pompje). Tweemaal daags ½ theelepel voor een week. Daarna 2x daags ¼ theelepel. Je kunt gewoon borstvoeding blijven geven.

One thought on “Oorzaak en behandeling postnatale depressie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *