Haarverlies bij vrouwen

Haarverlies bij vrouwen

Haarverlies bij vrouwen

Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en nog belangrijker, wat is de oplossing?

Voor de meeste vrouwen is het haar belangrijk. “Als je haar maar goed zit”, is geen loze kreet. Als je ergens in je leven dunner, slapper of gewoon minder haar krijgt kan je daar behoorlijk onzeker van worden.

haarverlies bij vrouwen
haarverlies bij vrouwen, Je hele leven prachtig haar

Oorzaken haarverlies bij vrouwen

Schildklier en ijzer gebrek

Het is altijd verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer je haar echt dunner en/of minder wordt. Er kan een medische oorzaak aan de basis liggen. Schilklier problemen, ijzer gebrek en medicijn gebruik hebben allemaal invloed op de conditie van het haar.

Stress

Een andere belangrijke oorzaak van haarverlies is stress. Haar follikels zijn een van de meest actieve cellen in ons lichaam. Ze hebben constante toevoer van zuurstof, eiwit, vitaminen en mineralen nodig. Stress hormonen zorgen ervoor dat de kleine haarvaten die ten dienste staan van haarfollikels ten dienste komen te staan van de spieren en de hersenen. Dit ten gevolge van de vecht of vlucht reactie in je lichaam bij stress.

En dan is het verhaal eigenlijk duidelijk. De follikels krijgen niet voldoende voedingsstoffen en het haar wordt dof, slap en is niet meer in model te krjgen. Stress zorgt er ook voor dat de natuurlijk fases van de haarfollikels uit balans zijn waardoor ze meteen in de fase komen waar het haar los laat. Meer dan gebruikelijk haarverlies is dan het resultaat. Ouder haar met veel pigment valt als eerste uit waardoor je ook nog eens meer grijs lijkt dan je eigenlijk bent. In het extreme geval wordt je in één nacht grijs door een grote shock.

Haarverlies bij vrouwen, Insuline resistentie

Uit onderzoek blijkt dat insuline resistentie als gevolg kan hebben dat een vrouw teveel mannelijke hormonen aanmaakt. En dit heeft weer haarverlies tot gevolg.

Progesteron tekort

PCOS is een aandoening bij vrouwen waarbij er kleine cystes gevormd worden in de eierstokken. Daardoor maken de eierstokken meer testosteron aan dan gebruikelijk. Deze hogere hoeveelheid testosteron geeft een vette huid, acne, gezichtsbeharing en dunner haar met zelfs kale plekken. De oorzaak is veelal een progesteron tekort.

Ook als je geen PCOS hebt kan progesteron tekort de oorzaak zijn van haarverlies. Als je lichaam te weinig progesteron aanmaakt (doordat je ouder wordt of door een oestrogeen dominantie), wordt door je lichaam het hormoon androsteendion aangemaakt. En dit hormoon heeft min of meer mannelijke kenmerken. Met als resultaat haarverlies.

Menopauze

Tot slot de menopauze. Als je in de menopauze komt gaat je haar veranderen. Zelf kreeg ik krullen en was er erg blij mee (eerlijk gezegd was ik toen al progesteron creme aan het smeren).

Haarverandering heeft in de menopauze vooral te maken met de verhouding testosteron en oestrogeen. Voor de menopauze wordt de aanmaak van testosteron in balans gehouden door een grotere hoeveelheid oestrogeen. Maar na de menopauze wordt er alleen nog oestrogeen aangemaakt door het vetweefsel. En dat is niet meer voldoende voor de balans tussen die twee. Er ontstaat dan een relatief te hoog testosteron. Dat betekent dat de testosteron niet te hoog is maar de verhouding testosteron en oestrogeen is uit balans. Er is te weinig oestrogeen.

In de haar follikels wordt testosteron omgezet in een sterker hormoon, namelijk DHT (Dihydrotestosterone). DHT kan de haar follikels remmen en dat geeft dunner haar en haarverlies bij vrouwen.

oplossing haarverlies vrouwen

 • Verminder de stress in je leven.
  Doe wat je moet doen om dit te verminderen. Er zijn hier altijd stappen in te zetten. En wat je niet kunt veranderen; accepteer dat dan en laat los.
 • Als je in of door de menopauze bent smeer dan de balance plus creme.
  Dus is progesteron crème met een beetje fyto oestrogeen.
 • Pak de insuline resistentie aan.
  Niet alleen voor gezonder haar maar voor je hele gezondheid.
 • Smeer tot aan de menopauze progesteron crème.

One thought on “Haarverlies bij vrouwen”

 1. Bedankt voor het delen van de oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Een gebrek aan vitamines of problemen met de hormoonhuishouding hoor je vaak. Ik geloof dat het in ieder geval goed is om de oorzaken te achterhalen zodat je de juiste behandeling kan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *