oorzaak insuline resistentie

Oorzaak insuline resistentie

Wat is de oorzaak van insuline resistentie?

Wat is de oorzaak van insuline resistentie? Het gebeurt steeds vaker dat vrouwen vanaf een jaar of 40 ineens aan beginnen te komen. De oorzaak kan de wisselwerking tussen oestrogeen dominantie en insulineresistentie zijn.

insuline resistentie buik 575x262Vaak gaat het aankomen gepaard met hormonale klachten zoals pms of overgangsklachten. Wat is nu de link tussen het aankomen en de hormonale klachten? Als ik het kort moet samenvatten dan hebben deze vrouwen een oestrogeen dominantie, een progesteron tekort en insuline resistentie.

De rol van progesteron bij de insuline aanmaak

Insuline is nodig bij de omzetting van koolhydraten naar energie voor het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de progesteron in het lichaam te laag is vrouwen makkelijker insuline resistent worden. Dat betekent dat de insuline niet meer de cellen in kan, het lichaam constant honger heeft en eigenlijk iedere hap eten omzet in vet. En dan kom je in een negatieve spiraal terecht.

Progesteron speelt een zeer belangrijke rol in het hele proces van insuline huishouding en het stabiel houden van de bloedsuiker. Als jouw progesteron niveau te laag wordt raakt het hele proces in de war en gewichtstoename is het gevolg..

Vooral vrouwen die hun halve leven, of langer, de pil geslikt hebben moeten hier bedacht op zijn. Hun progesteron aanmaak wordt steeds minder omdat de pil ervoor zorgt dat je geen ovulatie hebt en dus ook geen progesteron aanmaak. Dit in combinatie met de vele xeno oestrogenen die we dagelijks binnenkrijgen zorgt voor een enorm tekort.

Oorzaak van insuline resistentie. Neemt je gewicht ineens toe?

Heb je Ineens de hele dag door honger? Nemen de Hormonale klachten toe? Er zijn dan twee dingen belangrijk om te doen:

  • Eet zoveel mogelijk koolhydraatarm zodat je insuline huishouding tot rust kan komen
    Dat kun je doen door je maaltijden te laten bestaan uit wat eiwit, gezond vet en veel groenten. Eet zo min mogelijk brood, pasta, rijst, cracker, en suiker. Je knap snel op door zo te eten.
  • Smeer progesteron crème (je kunt kiezen voor potje of pompje) om het tekort aan te vullen. Het kan een paar weken duren voordat je verschil gaat merken. Maar verschil komt er!!