PMS en emoties
PMS en emoties lijken bij elkaar te horen. Maar er zijn meer hormonen van invloed op onze emoties. We denken dat ons gedrag wordt bepaald door dingen die we in ons leven hebben meegemaakt. En voor een heel groot deel klopt dat ook.
Maar het healen van patronen in ons gedrag is vaak maar een deel van het probleem. Het andere gedeelte is zuiver fysiek. Hormonen bepalen voor een groot deel hoe je je voelt. Als je, om wat voor reden dan ook, te weinig serotonine aanmaakt wordt het erg lastig om nog blijde gedachten te hebben. Onze oplossing is dan vaak om suiker te gaan eten omdat dat voor het moment de serotonine aanmaak verhoogt. Maar op de lange termijn wordt het probleem alleen maar erger omdat suiker serotonine verlaagt. Suiker verlaagt ook de progesteron aanmaak waardoor je een oestrogeen dominantie krijgt. En ook progesteron is nodig voor voldoende serotonine.
Wat is een hormoon?
Een hormoon wordt aangemaakt door het lichaam en komt in de bloedbaan terecht. Het bloed vervoert het hormoon en geeft het weer af ergens anders in het lichaam. Op die manier kan een hormoon die ergens in je lichaam wordt aangemaakt, invloed hebben op een heel ander deel van je lichaam.
Oestrogeen bijvoorbeeld wordt aangemaakt door de eierstokken maar heeft invloed op de wijze waarop het hart, de baarmoeder, lever en hersenen werken.
Insuline komt van je alvleesklier maar gaat vervolgens je hele lichaam door.
Hormonen en gedrag
PMS en emoties. We beseffen eigenlijk te weinig dat hormonen een (grote) invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. De meeste hormonen hebben ook receptoren in de hersenen waar ze aan kunnen haken. Een duidelijk voorbeeld is het testosteron en de invloed op macho gedrag.
Hieronder gaan we in op 2 hormonen die van grote invloed zijn op ons gedrag: oestrogeen en insuline.
Oestrogeen en gedrag
Oestrogeen heeft een grote invloed op de hersenen. Onderzoek laat steeds vaker de relatie zien tussen ziektes als depressie, borderline en oestrogeen. Maar ook mate waarin een vrouw zin heeft in seks of jaloers is.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen die de pil gebruiken (wat bijna altijd een oestrogeen dominantie geeft) meer jaloezie gaan ervaren.
In mijn praktijk zie ik dagelijks vrouwen die aangeven minimaal de helft van de maand niet zichzelf te zijn. En dat alles in hun leven daaronder lijdt. Stemmingswisselingen kan behoorlijke invloed hebben op alle relaties. Van de week las ik in het nieuws dat een derde van de nederlandse vrouwen niet goed kan functioneren tijdens de menstruatie. Uit onderzoek onder 42000 vrouwen bleek dat er klachten waren als heftige buikpijn, psychologische klachten, moeheid en rugpijn.
Dat is toch vreselijk? 1 op de 3 vrouwen kan dan bijvoorbeeld niet sporten of moet zich ziek melden.
Als jij ook tot deze categorie behoort, leg je daar dan niet bij neer. Ga progesteron creme smeren.
Ik zeg niet dat je helemaal nergens meer last van hebt als je progesteron crème smeert, (wat zeer zeker weten wel tot de mogelijkheden behoort), maar je wordt in ieder geval weer meer jezelf.
Als je minder resultaat hebt van het smeren van progesteron crème dan kun je nog kijken naar de hoeveelheid suiker die je eet op een dag. Al met al kan dat aardig oplopen.
Het hormoon insuline en gedrag
Bij iedere hap suiker die je eet (ook in de vorm van sapjes, brood, pasta, aardappelen etc), maakt je lichaam insuline aan. Als je veel suiker eet maakt je lichaam veel insuline aan. Als je dan ook nog eens meer dan 3 maaltijden op een dag eet wordt er meer insuline aangemaakt dan je lichaam aan kan. De cellen laten de insuline niet meer binnen en je hebt insuline resistentie. Een stap verder is diabetes.
Wanneer je insuline resistentie hebt beginnen de gezondheidsproblemen vaak vervelende vormen aan te nemen.
Maar waar we vaak niet bij stil staan is de invloed van suiker op ons gedrag. Terwijl we eigenlijk altijd wel ervaring hebben met kinderen die heel erg druk worden van veel suiker. Bij onszelf zien we het verband tussen ons gedrag en suiker vaak niet of kiezen ervoor dat niet te zien omdat we suiker veel te lekker vinden.
Mijn ervaring is dat als mensen (een groot deel) van hun suikerinname schrappen psychische klachten gewoon gaan verdwijnen. Klachten zoals:
- Depressie
- Kort lontje
- ADHD en ADD
- Autistische trekjes
- Stemmingswisselingen
- Concentratie en geheugenproblemen
- Moe en zwaar gevoel
- Negatieve gedachtes en angsten
- Onrust van binnen
- Een algeheel gevoel van onbehagen
Het is altijd verstandig om te kijken wat voor emoties je hebt in je leven. Wat voor patronen er zijn die steeds weer terugkomen. Somberheid of angsten heeft vaak een emotionele achtergrond. Maar kijk ook naar je hormonen. Breng je hormonen in balans door progesteron creme te smeren als je een vrouw bent. En door kritisch te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten die je eet op een dag.
Als er sprake is van een oestrogeen dominantie is progesteron creme smeren eigenlijk altijd wel een stap die gezet moet worden bij pms en emoties.
Hallo ik heb een dochter van 15 jaar oud en bij elke ongesteldheid heeft ze verschrikkelijke buikpijn en ze heeft van van stemmingswisseling .
Ze gebruikt geen (de pil )
Mijn vraag aan u is wat kunnen we er aan doen om het haar een beetje gemakkelijk te maken
Hallo Latifa,
Je zou haar een heel klein beetje kunnen laten smeren. En dat 1x daags. Kijken wat dat doet. En neem dan na een paar maanden weer contact met me op.