PMS in de herfst en winter

PMS in herfst en winter

PMS in herfst en winter
Zeg dag tegen PMS in herfst en winter

PMS in herfst en winter

PMS kan een behoorlijk uitdaging voor je zijn in de herfst en winter. Waarschijnlijk zijn dit niet echt gemakkelijke maanden voor je. Wat slomer en meer moe. Niet helemaal gelukkig, of misschien zelfs wel helemaal niet. Minder zin om dingen te doen en te ondernemen. En vooral meer last van PMS.

Oorzaak PMS in herst en winter erger dan normaal

December is vol met stress, suiker, alcohol, verkeerd vet en vooral veel te veel eten geweest. De kans dat je daardoor slechter sliep is ook nog eens groot.
En dat alles bij elkaar heeft jouw behoefte aan bewegen ook op een laag pitje gezet.

Al deze factoren verhogen de kans dat je lichaam te weinig progesteron heeft aangemaakt tijdens jouw cylcus (niet alleen in december maar ook de eerste maanden van het nieuwe jaar) waardoor de oestrogeendominantie is toegenomen en steeds verder toeneemt. Oestrogeen dominantie is dat de verhouding oestrogeen en progesteron uit balans is. In verhouding heb je teveel oestrogeen in je lichaam. Dat geeft allerlei klachten, waaronder (meer) last van PMS. En PMS heeft invloed op bijna alles in je leven.

PMS in herfst en winter. Veel PMS symptomen zijn gelijk aan “winter depressie” symptomen en die ontstaan al in de herfst. Stemmingswisselingen, behoefte aan koolhydraten, moe, depressie, veel behoefte aan slapen. Vrouwen met PMS hebben echter vaker gebroken nachten en onrustig slapen.

Al het “rare” eten en de stress heeft jouw insuline productie in de war gebracht (insuline resistentie). Waardoor cellen niet meer genoeg voeding krijgen. Oestrogeen dominantie versterkt dat proces nog eens verder. Waardoor je de kans loopt dat de balans in jouw eetpatroon steeds verder te zoeken is.

PMS in herst en winter, Tijd voor een reset

  • Zorg dat je voldoende mineralen binnen krijgt. De kans is groot dat je in deze periode een tekort hebt aan magnesium en vitamine D3.
  • Ga over op een voedingspatroon met veel groenten, veel gezond vet en gemiddeld eiwit.
  • Probeer eens een maaltijd over te slaan en ga over op intermittent fasting. Dan maak je meer groeihormonen aan waardoor herstel sneller gaat.
  • Verhoog het smeren van de progesteron crème. Ga naar 2x daags 2 pompjes (2x daags ¼ theelepel) en voeg geen stopdagen in de komende 2 maanden.
  • Maak prioriteit van slapen. Bij voorkeur voor 23 uur slapen. En sta op tijd op.
  • Ga zoveel mogelijk naar buiten en pak zoveel mogelijk zonlicht. Koop eventueel een lichtlamp.
  • Laat PMS in herfst en winter niet bij jou horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *