Progesteron of oestrogeen bij de menopauze

Progesteron of oestrogeen bij de menopauze

Progesteron of oestrogeen bij de menopauze

Welke crème is nu beter bij de menopauze; progesteron of progesteron met een beetje oestrogeen?

Progesteron of oestrogeen bij menopauze
Progesteron of oestrogeen bij de menopauze

Wanneer je hormonale klachten hebt wil je dat graag snel, effectief, maar ook veilig oplossen. Je kiest niet voor reguliere, chemische medicatie maar voor bio identieke creme.  Maar als je rond de 50 jaar oud bent kan. het lastig zijn om te bepalen welke creme je nu moet nemen. Als je in de menopauze terecht bent gekomen daalt namelijk ook jouw progesteron niveau. Dan heb je niet alleen een progesteron tekort maar ook een oestrogeen tekort.  Welke crème kun je nu het beste nemen.

Welke symptomen bepalen de keuze of progesteron of oestrogeen bij de menopauze?

Een veel gestelde vraag over de progesteron crème is wanneer je de “gewone” progesteron crème (balance therapy) moet gebruiken en wanneer de fyto (Balance plus therapy). De Fyto is progesteron crème met wat (60 mg) fyto oestrogenen. Dit is een natuurlijke stof met de zelfde eigenschappen als onze eigen oestrogeen.

Wanneer je rond de 50 jaar komt de vraag naar welke crème je moet smeren naar voren.  Op basis van de symptomen kun je een keuze maken tussen progesteron of oestrogeen crème smeren.

De belangrijkste symptomen van een oestrogeen tekort zijn:

 • Opvliegers: meer dan 8-10 per dag
 • Nachtelijk zweten
 • Vaginale droogheid of jeuk
 • Verlies van libido

Wanneer je last hebt van heel veel opvliegers (8-10 of meer per dag) en nachtelijk zweten dan is het aan te raden om de Balance Plus te gaan smeren.

Wanneer je wel last hebt van opvliegers maar niet meer dan een paar per dag, start dan met Feminine Balance. Als dat de klachten niet of niet voldoende verhelpt ga dan daarna over op de Balance Plus.

Voor de meeste vrouwen die net in de overgang komen is de progesteron crème voldoende om de hormonen weer in balans te brengen. Ze gaan merken dat ze weer beter gaan slapen, de opvliegers minder worden, de menstruatie weer regelmatig wordt, etc.

Er zijn vrouwen die afwisselen met de Balance en de Balance plus. Dan weer eens een pot Balance en dan weer een pot Plus. of in de ochtend de een en in de avond de ander. 

Samenvattend progesteron of oestrogeen bij de menopauze:

Vrouwen met PMS en/of net in de overgang: Alleen progesteron (Femine Balance)

Vrouwen met meer dan 10 opvliegers per dag en behoorlijk nachtelijk zweten: progesteron met beetje oestrogeen (Femine Balance Plus)

9 thoughts on “Progesteron of oestrogeen bij de menopauze”

 1. Beste Elsa,

  Heb n vraag wat betreft Oestrogeendominantie. Ik zie steeds die commercial voorbij komen over die shampoo voor vrouwen over de 40 zeg maar. Daarin zeggen ze dat het Oestrogeen daalt en daardoor meer haaruitval en dunner wordend haar. Maar ik lees ook geregeld dat haaruitval door Oestrogeendominantie komt, hoe zit dat nou precies, want heb ooit Progesteroncreme gesmeerd maar kreeg meer haaruitval en daarom gestopt, kan het dan juist zijn dat je Oestrogeen nodig hebt? Desbetreffende arts zei toen, ja misschien heb je toch ook wat Oestrogeen nodig, ik dacht toen nog oke, had u dat niet bij de bloedtest en alles kunnen zien die ik moest laten doen?

  1. alles is afhankelijk van je leeftijd en hoe het bij jou in elkaar zit met de hormonen. Maar het kan ook door voeding komen. Het liefst zou ik je zien voor een consult

 2. Hallo Elsa,
  In mijn laatste zwangerschap 5 jaar geleden kreeg ik een prenatale depressie. Uiteindelijk ben ik behandeld met een SSRI en heb ik deze medicatie doorgeslikt tot begin van dit jaar en ben ik heel rustig gaan afbouwen. Tegelijkertijd kreeg ik ook onregelmatige menstruaties en veel hoofdpijn. Ik ben toen via de huisarts bij de gynaecoloog gekomen voor een uitstrijkje, echo e.d. en dat was allemaal goed. Ze raadde aan Cerazette te gaan gebruiken. Dat heb ik een maand of 3 gedaan maar ik voelde me niet prettig bij “de pil”. Klachten werden ook niet minder. Uiteindelijk ben ik 3 maanden volledig gestopt geweest met antidepressiva te slikken en toen ging het mis. Angst, paniek en somberheid en zeer veel hoofdpijn/migraine en veel dagen bloedverlies. Ik slik nu weer een week of 10 Citalopram en voel me weer stabieler. Psychiater zegt dat ik enorm hormoon gevoelig ben en daarom volledig uit balans raak als ik niet slik. Ik gebruik de laagste werkzame dosis. Nu merk ik de laatste maanden dat ik vooral na de menstruatie down ben en dagelijks hoofdpijn heb. Zelfs ‘s nachts word ik er wakker van. Veel rillerig en zweterig ‘s nachts en licht slapen. ik ga richting het einde van mijn cyclus steeds beter slapen en dan een nacht totaal niet, de dag erna word ik op de 28e dag ongesteld. Wel ruim bloedverlies maar erg kort, een dag of twee en klaar in tegenstelling tot vroeger. Mijn stemming is tijdens de menstruatie wat geprikkeld en afstandelijk maar ik voel me beduidend beter dan de eerste week van mijn cyclus. Ik moet enorm vaak plassen en heb met vlagen zeer veel energie en dan weer dagen doodmoe en lusteloos en somber. Ik eet gezond, sport, rook niet en heb een gezond lichaamsgewicht. Is het een idee om een tijdje progesteron te gaan smeren? Dank je hartelijk voor je advies!

  1. Hallo Annemarijn, we hebben al telefonisch contact gehad. Jij gaat langzaam aan smeren en maandag gaan we in een skype sessie jouw voeding doornemen en healing doen. Fijn!! komt goed..

 3. Hallo Elsa, heb je al meerdere berichten gestuurd maar ik kom er niet uit!! Ik ben 66 jaar en heb heel veel klachten wat met overgevoeligheid te maken heeft. Ben al 14 jaar niet meer ongesteld…maar alle klachten die ik heb lijken wel met hormonen te maken te hebben…Ben nu de progesteroncreme van jullie aan het smeren en reageer daar super heftig op met heel veel opvliegers hartkloppingen en diaree…een klein beetje crème roept dit al op!! Mijn vraag, is het beter om progesteron met oestrogeen te gebruiken?? Met dank Ans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *