Rimpelige huid

Rimpelige huid in de menopauze

Rimpelige huid in de menopauze, is dat nodig?

In de menopauze kan je gaan merken dat je huid rimpelig wordt. En dat is niet altijd leuk.

Rimpelige huid in de menopauze
Rimpelige huid in de menopauze, of ga je voor strak?

Er zijn veel factoren van invloed op de conditie van onze huid. Aanleg is een belangrijke factor maar met name de levensstijl is bepalend hoe jouw huid eruit ziet. Roken, alcohol, suiker, bewerkt voedsel, veel zon of zonnebank zijn allemaal factoren die de veroudering van de huid versnellen. Gezond eten, bewegen, veel water drinken zijn daarentegen factoren die veroudering vertragen.

hormonen bij een rimpelige huid in de menopauze

Een zeer belangrijke factor is de hormoonbalans. De aanmaak van oestrogeen in je lichaam is essentieel bij de dikte, vochtigheidsgraad en elasticiteit van de huid.

Wanneer je in (peri) menopauze bent zakt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam behoorlijk. En dat ga je zien aan je huid. Voor de menopauze wordt oestrogeen aangemaakt in de eierstokken. Menopauze zorgt ervoor dat de eierstokken geen oestrogeen meer aanmaken. Oestrogeen productie komt dan alleen nog vanuit het vetweefsel, maar dat is niet zoveel meer.

een lage oestrogeen productie heeft invloed op je huid

Hier zijn vier redenen voor:

  • Minder vocht in de huid, de huid wordt droger.
  • Verminderde elasticiteit van de huid door verminderde collageen aanmaak.
    Weinig collageen maakt de huid dun, uitgezakt en minder sterk. En dat zorgt voor meer en diepere rimpels. Oestrogeen geeft ook bescherming van de huid voor bijvoorbeeld ultraviolet licht.
  • Langzamere wond herstel. Ook sneller blauwe plekken.

Niet alleen laag oestrogeen maar ook laag progesteron aanmaak zorgt voor een drogere, oudere huid. Dat zie je vaak aan handen en voeten die gebarsten zijn.

De oplossing is natuurlijk in ieder geval zo gezond leven mogelijk leven. Gezond eten en drinken, bewegen, voldoende slapen en water drinken.

Maar in de meeste gevallen is het toch ook aan te raden om Balance plus crème te gaan smeren. Hiermee verhoog je zowel de progesteron als de oestrogeen in je lichaam. Dan zal je zien dat je huid weer dikker, meer elastisch en minder droog wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *