Testosteron belangrijk voor mannen én voor vrouwen
Testosteron is niet alleen belangrijk voor mannen maar ook voor vrouwen. In de puberteit is er een piek in de testosteron aanmaak. Rond de 30 jaar begint het niveau af te nemen maar levensstijl maakt groot verschil in de mate waarin de afname plaats vindt.
Testosteron aanmaak is je hele leven belangrijk voor:
- Libido
- Energie niveau
- Botdichtheid
- Spiermassa
- Gezonde slaap
- Aanmaak rode bloedcellen
Testosteron belangrijk voor mannen en voor vrouwen
In een recent onderzoek kwam naar voren dat het testosteron niveau in mannen sinds 1991 langzaam maar zeker aan het dalen is. Er zijn meerdere redenen hiervoor maar de belangrijkste reden is de chemicaliën in producten die we dagelijks gebruiken en het tekort aan voedingsstoffen door de manier waarop we eten. Hierdoor raken hormonen teveel uit balans.
Waarom is testosteron belangrijk voor mannen?
Mannen maken testosteron aan in hun testikels na een signaal vanuit hun hersenen. In de puberteit zorgt dat ervoor dat mannen spiergroei en haargroei krijgen. Daarnaast zorgt testosteron bij mannen voor een gezonde aanmaak van sperma, gezonde botten, stofwisseling en cognitieve functies.
Wanneer je ouder wordt neemt het niveau af. Dit proces gaat harder door:
- Suikerziekte en/of obesitas
- Kwetsuren aan de testikels
- Bepaalde medicatie zoals anti-depressica of zware pijnmedicatie
- Veel alcohol
Symptomen van een te laag testosteron bij mannen:
- Verminderd libido
- Vermoeidheid tot uitputting toe. Voor energie is testosteron nodig. Wanneer je 8-9 uur per nacht slaapt en nog steeds moe bent kan dat door een te laag testosteron komen.
- Erectie problemen. Testosteron zorgt voor de aanmaak van nitric oxide en dat zorgt er weer voor dat een erectie gehandhaafd kan worden. Een te laag testosteron geeft hierbij problemen.
- Gewichtstoename
- Verllies van spiermassa. Om spieren op te bouwen en op peil te houden is testosteron nodig. Iedere dag naar de sportschool is zinloos wanneer je testosteron te laag is.
- Mood swings en geheugen problemen.
Testosteron in vrouwen:
Vrouwen hebben minder testosteron aanmaak nodig dan mannen maar het is wel degelijk belangrijk. De productie van testosteron bij vrouwen vindt vooral in de eierstokken plaats. Maar ook de bijnieren, vetcellen en huidcellen producteren testosteron bij vrouwen. De meeste testosteron wordt omgezet in vrouwelijke hormonen maar een beetje is nodig voor energie en andere lichaamsfucnties. Waar je niet zo snel aan zult denken is dat testosteron bij vrouwen ook een rol speelt bij de gezondheid van borsten, botten, een regelmatige menstruatie cyclus en cognitieve functies.
Ook bij vrouwen daalt de productie bij het ouder worden met als dieptepunt de menopauze.
Een te laag testosteron bij vrouwen zorgt voor laag libido, onregelmatige menstruatie cylus en botontkalking.
Een teveel testosteron bij mannen geeft geen bijwerkingen. Bij vrouwen moet het testosteron niveau niet te hoog worden. Anders kun je klachten krijgen als PCOS.
Hoe kun je, man of vrouw, zorgen voor gezonde testosteron niveau’s:
- Zorg voor voldoende slaap. Hormoon aanmaak vindt vooral plaats wanneer we slapen.
- Regelmatig bewegen. Vooral gewichttraining en/of High interval training.
- Verminder de stress in je leven. Stress hormonen, zoals cortisol, putten testosteron uit.
- Gezond eten en een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt dat mannen die een dieet met weinig vet en eiwit eten ook een laag testosteron hebben. Voeg vlees, avocado’s, noten, zuivelproducten toe. En minimaliseer suiker, junk food en alcohol
- Supplementen ter ondersteuning: zink, magnesium, ashwaganda
- Voor mannen: testosteron boost gel
- Voor vrouwen: balance creme of balance plus creme.