Trage stofwisseling verhogen

Trage stofwisseling verhogen

 

Trage stofwisseling verhogen

Trage stofwisseling verhogen. Een trage stofwisseling kan jouw resultaten behoorlijk tegengaan. Hoe kun je jouw trage stofwisseling verhogen? Wat ik veel tegenkom is dat mensen helemaal niet zoveel eten maar toch overgewicht hebben. Het rustig aan eten vertaalt zich niet in minder kilo’s, maar een verjaardag met wat meer eten dan normaal vertaalt zich wel in gewicht erbij. En zo wordt het gewicht langzaam maar zeker meer.

Soms is stress daar de oorzaak van maar in veel gevallen is de stofwisseling gewoon traag geworden. Het aantal kcal dat iemand dan kan eten zonder aankomen is lager. En als de maaltijden dan ook nog eens bestaan uit koolhydraten dan wordt de stofwisseling steeds trager.

Oorzaken van een lage stofwisseling

Voor ieder probleem is er een oplossing. Zo ook voor een trage stofwisseling verhogen.

Stap 1 wanneer je vrouw bent is de oestrogeen dominantie opheffen door progesteron creme te gaan smeren. Als er sprake is van oestrogeen dominantie wordt het afvallen erg lastig omdat een tekort aan progesteron invloed heeft op alle andere hormonen in het lichaam. Dat herstellen zonder de progesteron te verhogen duurt echt te lang.

Wanneer je koolhydraten eet (brood, pasta, rijst, aardappelen, snoep,  fruit etc.) dan gebruikt het lichaam de koolhydraten voor de verbranding. Wanneer je niet zoveel kcal eet op een dag als dat je lichaam zou willen, gaat het lichaam op de spaarstand. En na iedere periode van weinig eten is de stofwisseling weer een stukje trager en kun je weer minder eten om op gewicht te blijven. Laat staan om af te vallen. Als je zoveel koolhydraten in je leven hebt gegeten dat je cellen resistent zijn geworden voor insuline, wordt alles wat je teveel eet meteen opgeslagen als vet. 

Voorbeeld van hoe het vaak gaat.

Jouw lichaam wil, bijvoorbeeld, graag 1800 kcal op een dag, daar voelt het lichaam zich het beste bij. Je wilt afvallen en gaat over op een 1000 kcal dieet met weinig vet en veel koolhydraten. Wat fruit in de ochtend. Een paar crackers met mager beleg als lunch en in de avond een (afgewogen) klein portie groenten, vlees en aardappelen (of pasta of rijst). Tussendoor nog wat fruit of een plakje ontbijtkoek. 1 koekje of stukje chocolade per dag om te “zondigen”.

Het lichaam krijgt maar 1000 kcal binnen terwijl het er 1800 wil hebben. Bij een tekort aan brandstof gaat het lichaam in de overlevingsstand staan en vertraagt de stofwisseling zodat het genoeg heeft aan die 1000 kcal. Vet  kiezen als energiebron is geen optie voor het lichaam omdat het gewend is de koolhydraten te verbranden. Maar ook omdat het steeds weer een beetje koolhydraten krijgt. 

Dan is er dat feestje met lekkere dingen en je denkt “moet kunnen een keertje”. Het lichaam is gewend om constant in de overlevingsstand te staan en gaat dat teveel eten meteen opslaan als vet. Met alle frustratie van dien.

Trage stofwisseling verhogen

Trage stofwisseling verhogen kan  alleen wanneer jouw lichaam overschakelt van koolhydraatverbranding naar vetverbranding

Hoe dan? Voorbeeld:

Je wilt nog steeds niet zoveel eten en blijft op die 1000 kcal.

Maar nu eet je ’s ochtends niets (veel mensen hebben niet eens honger in de ochtend maar gaan toch eten). Je drinkt thee, zwarte koffie en water. Als lunch een paar gebakken eieren met een plakje bacon. ’s Avonds een stuk vet vlees of vette vis en veel groenten. Als dessert neem je een stuk brie of een stukje 85% chocolade. Geen tussendoortjes. Twee maaltijden per dag.

Het zijn nog steeds 1000 kcal maar nauwelijks koolhydraten. Het lichaam kan geen brandstof halen uit de koolhydraat verbranding en moet zoeken naar een andere bron. En gaat die bron vinden in het opgeslagen vet. En niet alleen die 1000 kcal maar de volle 1800 kcal en hoeft dus niet op de overlevingsstand. Het lichaam hoeft de stofwisseling niet te vertragen maar kan het zelfs gaan verhogen want de vetreserve is (voorlopig) onuitputtelijk.

En dan is daar dat feestje. Je kiest zorgvuldig wat je eet. Noten, stukjes kaas, vis, vlees, veel groenten, asperges met ham, gevuld eitje. Al met al zit je ver boven die 1800 kcal. Maar het lichaam is nog steeds geen koolhydraten tegen gekomen en blijft vet verbranden. Het teveel aan kcal wordt niet opgeslagen als vet maar afgevoerd. 

Stappenplan trage stofwisseling verhogen:

  • Hef de oestrogeen dominantie op door progesteron creme te gaan smeren. 
  • Eet niet meer dan 3 maaltijden per dag met weinig koolhydraten. Jouw lichaam gaat dan het vet als energie bron gebruiken.
  • Probeer het aantal koolhydraten rond de 20 gram per dag te houden voor het beste resultaat.
  • Ga bewegen. Bij voorkeur kort en intensieve beweging. Dus geen uur op de cross trainer op een laag niveau. Maar 10 minuten op een niveau dat je hartslag echt omhoog gaat. Of intensieve training met gewichten. Niet te lang en niet te vaak trainen. Paar keer in de week is voldoende. Zorg voor een goed herstel.
  • Zorg voor voldoende slaap. Tijdens de slaap maak je groeihormonen aan en die zorgen voor vetverbranding maar ook voor spieropbouw. 1-2 maaltijden per dag zorgt ook voor meer aanmaak van groeihormonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *