Vaginale droogte

Vaginale droogte

Wat is de oorzaak van vaginale droogte?

Wat is de oorzaak van vaginale droogte? Met kromme tenen zie ik de reclame op tv voor een product tegen vaginale droogte tijdens en na de overgang. Iedere 3 dagen breng je vaginaal een ovule in. Dat trekt vocht aan in je vagina waardoor de droogte verdwijnt en het werkt meteen als glijmiddel. Klinkt wellicht als de oplossing voor het probleem maar dat is het niet. Het is symptoom bestrijding. Het is hetzelfde als iedere dag laxeermiddelen gebruiken omdat je obstipatie hebt. Het verandert niets aan het feit dat je obstipatie hebt. Je wordt afhankelijk van een product die symptomen bestrijdt in plaats van het probleem oplost.

Vaginale droogte
Vaginale droogte, doe niet aan symptoom bestrijding

Wat is de beste behandeling tegen vaginale droogte?

Als je in de overgang komt, of als je al door de overgang heen bent ga je minder oestrogeen aanmaken. Alleen in het vetweefsel wordt nog wat oestrogeen aangemaakt. En een tekort aan oestrogeen kan behoorlijke klachten geven. Depressie, opvliegers, in gewicht aankomen, libido verlies, urine verlies, botontkalking maar inderdaad ook vaginale droogte. Het is 1 van de tekenen dat je van de progesteron crème over moet gaan naar de fyto crème. In de fyto crème zit naast progesteron ook wat oestrogeen.

Mijn oestrogeen zakt. waarom moet ik progesteron blijven smeren?

Dat komt omdat je oestrogeen wel zakt, maar je progesteron ook. En als je al laag zat in je progesteron (zoals de meeste vrouwen), kun je nog steeds een oestrogeen dominantie hebben. Dat betekent dat de oestrogeen wel te laag is in je lichaam maar de progesteron naar verhouding nog meer. Je hebt dan tegelijkertijd klachten van een tekort aan oestrogeen als klachten van de oestrogeen dominantie. Beiden moeten daarom aangevuld worden. En progesteron zelfs nog iets meer dan de oestrogeen.

Mijn advies aan vrouwen met vaginale droogte is om op te houden met symptoom bestrijding en over te gaan op aanpakken van het oestrogeen tekort en tegelijkertijd de oestrogeen dominantie. Als je last hebt van vaginale droogte gedurende de overgang (of daarna), dan is het enige wat echt helpt de balance plus crème. Daarmee breng je de hormonen weer in balans en ga je je weer goed voelen. Niet alleen wat betreft de vaginale droogte maar hormonen die in balans zijn werken door in alle aspecten van je lichaam.

Hoe lang moet progesteron smeren?

Smeer 2x daags ⅛ theelepel
Blijf smeren totdat de klachten verdwenen zijn. Je kunt 5 stopdagen per maand inlassen maar je kunt ook de eerste 2-3 maanden gewoon doorsmeren en dan overgaan op 5 stopdagen per maand.

Als je klachtenvrij bent ga je minder smeren.
Nog wel 2x daags maar gewoon een klein beetje. Kijk hoe dat gaat. Of de klachten wegblijven of toch weer terug komen. Als je toch weer meer klachten krijgt ben je te vroeg naar stap 2 gegaan. En ga je weer terug naar stap 1.

De klachten zijn verdwenen ook als je minder smeert.
Je kunt dan helemaal stoppen als je dat wilt. Mijn advies is om op een onderhoudsdosis te gaan van 1x daags klein likje. Of zelfs om de dag. Dit omdat het je lichaam in balans houdt en dingen als botontkalking bij het ouder worden tegen gaat.

2 thoughts on “Vaginale droogte”

  1. Als ik het goed begrijp breng je deze crème vaginaal aan? (Staat negens)
    En zijn er contra indicaties?
    Zoals borstkanker?
    Mvg Patries

    1. Hallo Patries, nee dat heb je niet goed begrepen. je brengt het aan aan de binnenkant van je armen of binnenkant knieën. Wanneer je een ernstige ziekte hebt altijd overleggen met een arts of therapeut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *