Vakantie stress en hormonen

Vakantie stress

Vakantie stress en hormonen

De vakantie stress heeft meer invloed op hormonen dan je wellicht denkt. En dat kan je vakantie behoorlijk vergallen. 

Vakantie en HormonenOnze hormonen hebben invloed op bijna alle processen in ons lichaam. Balans krijgen in onze hormonen is dan ook erg belangrijk.
Heb je al gemerkt dat je tijdens de vakantie vaak extra last hebt van je hormonen? De oorzaak hiervoor is dat tijdens de vakantie er ook vaak extra stress is. De periode vlak voor de vakantie geeft al extra stress om alles op tijd af te krijgen. Reizen geeft extra stress voor je lichaam. En voor veel mensen geeft de vakantie zelf ook meer stress of de stress van maanden ervoor komt eruit.

vakantiestress
Voeg daaraan toe dat er in de vakantie meer suiker en alcohol wordt genuttigd en je hebt de verklaring van de hormoon disbalans in de vakantie. Dit kun je gaan merken aan meer stemmingswisselingen, opvliegers, depressie, problemen met concentratie en geheugen etc.
Suiker veroorzaakt niet alleen pieken en dalen in de stemming en de energie, het verstoort daarnaast ook nog de insuline productie. En insuline is weer belangrijk voor alle andere hormonen. En dat kan er weer de oorzaak van zijn dat het gewicht na de vakantie (flink) is toegenomen.
Veel alcohol kan ook nog een tekort geven aan vitamine B en magnesium. Beiden belangrijk voor een goed humeur.
Uit onderzoek blijkt dat down voelen en zelfs depressie vaak juist tijdens de vakantie de kop op steekt.

Vakantie stress en hormonen, progesteron

Na meting bij vrouwen blijkt dat juist de hoeveelheid progesteron in het lichaam behoorlijk daalt door al de stress van de vakantie en het slechte voedsel. Progesteron wordt niet voor niets het “geluks hormoon” genoemd.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat een gezond hormoonbalans van grote invloed is op het vermogen om te gaan met stress. En experts geven aan dat wanneer je tijdens je vakantie er voor zorgt dat je hormonen in balans zijn, je minder of geen last hebt van bovengenoemde klachten.

Wat te doen om in de vakantie jouw hormonen in balans te houden en te genieten?

* Begin op tijd met het smeren van natuurlijk progesteron crème (werkt als een anti-depressiva , licht vochtafdrijvend, normaliseert bloedsuiker niveau, bevordert lekker slapen, kalmeert de zenuwen en stimuleert het gebruik van vet voor de energie behoefte van het lichaam).

* Drink tijdens de vakantie veel water. Dat helpt om de afvalstoffen weer snel af te voeren..

* Geniet.

Pak na de vakantie gezond eten op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *