intuitief eten en hormonen e1678636847794

Intuïtief eten, kan alleen wanneer jouw hormonen in balans zijn

Intuïtief eten: jouw hormonen bepalen wat je eet

Leren luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, en dus intuïtief eten, kan alleen wanneer je hormonen in balans zijn.
Een deel van de bevolking heeft nooit leren luisteren naar zijn of haar lichaam.
Wanneer je opgroeit in een omgeving waar niet gezond gegeten wordt raak je het contact met je lichaam al snel kwijt. Je lichaam kan dan wel verlangen naar groenten, maar als dat dag in dag uit niet op tafel komt dan verdwijnt dat verlangen vanzelf.
Tel daar bij op “eten wat de pot schaft” en “eet je bord leeg” en intuitief eten heeft nooit een schijn van kans gehad.
Het is niet zo gek dat mensen massaal boeken met kant en klare weekmenu’s kiezen wanneer ze op dieet gaan want ze hebben geen idee meer wat te eten. Of het dieet bij hun past, of het teveel of te weinig is, maakt allemaal niet uit. Je doet klakkeloos wat er staat of je kunt het niet volhouden omdat het te ver weg is van jouw manier van eten. Je kunt niet zomaar van 500 gram koolhydraten naar 50 gram koolhydraten.
En toch durf ik te stellen dat gezondheid en een goed gewicht alleen mogelijk is wanneer je weer gaat luisteren naar je lichaam. Je kunt niet 3 eieren als lunch eten omdat het boek dat voorschrijft en denken dat dat een lange termijn oplossing is.
Wellicht had jouw lichaam op dat moment genoeg aan 2 eieren of juist helemaal geen eieren of zelfs helemaal geen eten.
En toch ben ik een voorstander van 3 eieren eten omdat het boek dat voorschrijft. Het is namelijk een noodzakelijke stap 1.
Dit vraagt om uitleg.
Het probleem van jaren en jaren ongezond eten is dat alle hormonen in de war zijn. Iedere keer wanneer je iets eet maakt je lichaam insuline aan. We eten 6x per dag, maken de hele dag insuline aan en krijgen insuline resistentie (insuline kan de cellen niet meer bereiken, daardoor krijg je honger en ga je eten, er wordt nog meer insuline aangemaakt wat natuurlijk niet helpt en iedere hap wordt vet).
Bij ieder eerste signaal van trek gaan we iets eten waardoor onze hongerhormonen niet meer werken. We weten echt niet meer wanneer het tijd is om te eten want we eten constant. Onze spijsvertering kan al dat eten niet aan en raakt overbelast.
We eten zo vaak voorbij ons verzadigingsniveau dat die hormonen ook niet meer werken.
En tot slot hebben we zoveel stress over onze gezondheid (en slapen we slecht op al dat eten) dat er hormonen vrij komen die dit hele proces dubbel zo erg maakt.
Natuurlijk is dit allemaal erg zwart wit en jij zult vast beter eten. Maar waarschijnlijk zit er ook bij jou een kern van waarheid in.
Wanneer hormonen uit balans zijn is het bijna niet mogelijk om het juiste te horen van je lichaam. De kans is namelijk heel erg groot dat je lichaam vraagt om ongezond eten. Na iedere insuline piek krijg je namelijk een insuline dip. En dan denk je dat je lichaam iets nodig heeft wat dat snel weer omhoog brengt. Het zal duidelijk zijn dat je dan in een vicieuze cirkel terecht komt. In dit stadium is intuïtief eten nauwelijks mogelijk.
Wat ik met mijn klanten doe is langzaam maar zeker de hormoonproductie tot rust brengen. Bij de een kan dat proces sneller dan bij de ander.
Dus ja, dan spreken we bijvoorbeeld af dat je als lunch een omelet met kaas eet. Zo’n lunch maakt namelijk niet zoveel insuline aan waardoor de insuline resistentie kan afnemen . Minder insuline aanmaken heeft ook als voordeel dat je minder honger hebt tussendoor. Honger en verzadingshormonen gaan herstellen. Spijsvertering kan herstellen. Stresshormonen worden minder omdat je goed bezig bent en ook beter slaapt.
Wanneer jouw hormonen weer in balans zijn ga je merken dat je uren zonder eten kunt en je je nog steeds goed voelt. Dan wordt het tijd voor de volgende stap. Wanneer je dan trek krijgt kun je intuitief gaan eten. Dan kun je, wanneer je merkt dat je wat wilt eten, gaan voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Dan kan ook het emotie eten stoppen.
Wil je weer leren vertrouwen op je lichaam koop dan een goed boek of kom langs voor een paar sessies.
En smeer hoe dan ook progesteron creme, de mannencreme of de fyto creme. Want als deze hormonen in balans zijn gaat het herstel een stuk sneller. De invloed van geslachtshormonen op andere hormonen moet je nooit onderschatten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *