Wat is de beste manier van bewegen

Wat is de beste manier om te bewegen? je wilt wel maar weet niet wat

Wat is de beste manier om te bewegen?

Wat is de beste manier om te bewegen?
Voor heel veel mensen is deze vraag niet relevant omdat ze vanuit zichzelf een bepaalde sport doen waar ze veel plezier aan beleven. Mijn boodschap aan deze mensen is: voel je je lekker na het sporten? Als het antwoord ja is, blijf dan vooral doen wat je doet.

Maar een grote groep mensen wil wel bewegen maar weet niet goed wat. Er is zelfs een groep waarbij het de vraag is of deze mensen wel willen bewegen. Deze mensen willen hun doel bereiken en vinden bewegen wel leuk maar niets doen ook. Het gaan bewegen gaat in ieder geval niet van zelf. Bewegen moet voor deze mensen zo efficiënt mogelijk zijn met zo min mogelijk inspanning. En daar is niets mis mee. De een houdt van intensief sporten en de ander niet. De een houdt van in de natuur zijn en de ander niet. Helemaal prima. Iedereen is anders.

Factoren die van belang zijn

Welke vorm van bewegen voor jou geschikt is, is afhankelijk van veel factoren: doel, leeftijd, basis conditie, wat je verder doet op een dag, gezondheid, type mens.

Wil je afslanken, gezond worden of gezond blijven, ouderdomsverschijnselen wat vertragen, spieren opbouwen omdat je er mooi uit wilt zien, depressie bestrijden, je overtollige energie kwijt raken. Iedereen heeft een ander doel.
Als je er gespierd uit wilt zien zal wandelen niet voldoende zijn en als je depressie wilt bestrijden is het niet nodig om 4x per week naar de sportschool te gaan voor RPM.
Als mensen willen afvallen gaan ze vaak uren en uren per week naar de sportschool en doen dan waar ze denken de meeste Kcal mee te verbranden. RPM, zumba, crosstraining, roeien etc. Maar is dat nou de beste manier?

Wat zijn de voordelen van bewegen?

Dat bewegen goed voor je is daar twijfelt niemand aan. Het verschilt per persoon wat de voordelen precies zijn maar hierbij een aantal voordelen van bewegen:

1. Je voelt je fitter en lekkerder in je vel zitten.
2. Ontspannen gaat makkelijker.
3. Reguleert de bloeddruk.
4. Reguleert andere hormoonfuncties
5. Betere reactievermogen.
6. Vermindert kans op dementie.
7. Immuunsysteem verbetert.
8. Afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
9. Uitstekend om depressies te vermijden of te bestrijden.
10. Goed voor hart en bloedvaten.

En we gaan nog verder…
11. Ondersteunt afvallen en op gewicht blijven.
12. Helpt ouderdomskwaaltjes te verminderen.
13. Maakt je hoofd helderder en concentratie gaat beter.
14. Meer spieren geeft over het algemeen een betere lichaamshouding.
15. Je gaat er in het algemeen beter door uitzien.
16. Geeft uithoudingsvermogen ook in andere situaties.
17. Vermindert ontstekingen waardoor chronische aandoeningen minder of zelfs helemaal geen kans krijgen.
18. Vermindert risico op kanker.
19. Lekker bezig zijn met je lijf en met anderen.

Wat is de beste manier om te bewegen
Wat is de beste manier om te bewegen

Rol van gezond eten

Wellicht weet je nog een paar voordelen op te noemen. Genoeg redenen dus om te gaan bewegen. Maar….
Je kunt bewegen zoveel je wilt maar als je daarnaast ongezond eet ga je je doel niet bereiken. Een zak chips van 200 gram (eten de meeste mensen makkelijk weg wanneer ze voor de tv zitten) levert zo’n 1100 Kcal op en een heleboel afvalstoffen. Daar kun je niet tegenop bewegen. Een uurtje RPM verbruikt, afhankelijk van hoe zwaar je bent, 500-800 Kcal. Dus alleen al die zak chips is 2 uur zeer intensief sporten om de Kcal te verbranden.

Wat is de beste manier om te bewegen hangt samen met eten

Helaas levert 2 uur intensief sporten ook heel wat afvalstoffen op. Opgeteld bij de afvalstoffen van de chips geeft deze manier van leven geen netto winst voor je gezondheid of je figuur op.
En hierbij gaat het niet alleen om extremen als een hele zak chips. Hoeveel mensen denken niet “ ik heb net gesport, ik kan wel 2 boterhammen extra eten of een dikke plak cake?” Al gauw goed voor zo’n 400 Kcal. Daar gaat je uurtje sporten.

Dus het allerbelangrijkste is dat je gezond gaat eten. Daar zit de grootste winst. Of het nu is om depressie te bestrijden, gezond te zijn, of om af te vallen; gezond eten is het eerste wat nodig is om je doelen te bereiken. Alle bovengenoemde voordelen van bewegen bereik je al door gezond te eten.

Bewegen is een prettige ondersteuning bij het gezonde eten en ik wil een ieder aanmoedigen om een beweging te zoeken die je leuk vindt en bij je past. En voel ook goed wat het doet met je lichaam. Voel je je goed na een uur intensieve sport?

Of voel je je eerder slechter. Intensief sporten kan ook de bijnieren uitputten waardoor je je uiteindelijk slechter gaat voelen. Daarmee zeg ik niet dat intensief sporten per definitie slecht is. Het is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit welke sport gezond is.
Hoeveel mensen gaan naar de sportschool terwijl ze het echt vreselijk vinden om te doen? Ik ken er een heleboel.
Dus probeer iets te doen wat bij je past en wat je leuk vindt. Dat scheelt een hoop geld, tijd en frustratie.

Wetenschappelijk onderzoek over de intensiteit van bewegen

En dan hebben we nog de wetenschappelijke feiten. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat we helemaal niet uren en uren intensief hoeven te sporten om gezond te worden en te blijven.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat sporten nauwelijks invloed heeft op het verliezen van gewicht in vergelijk met de invloed van gezonder eten.
Wat ook uit onderzoek blijkt is dat wanneer je gezond wilt bewegen het helemaal niet nodig is om heel erg moe te worden van het bewegen. Intensief sporten werkt eerder averechts. Intensief sporten kan zelfs de levensduur verkorten!!

Wel van belang is de regelmaat van bewegen. Twee keer in de week sporten geeft minder resultaat dan iedere dag een half uur wandelen. Wandelen is trouwens de allerbeste vorm van bewegen die er is. Onder meer door de positieve invloed die wandelen heeft op onze hersenen (vergroot Hippocampus).

Wat is de beste manier om te bewegen?

De volgende vormen van bewegen blijken de beste resultaten opleveren voor de algehele gezondheid:
Wandelen, Yoga, bodybalance, Tai Chi etc., en mini trampoline springen (snel, effectief en minimale belasting).
Een combinatie is natuurlijk ideaal. Dagelijks een half uurtje wandelen en/of 20-30 minuten trainen op de minitrampoline en daarna rekken en strekken of yoga oefeningen doen. Je zult zien dat de resultaten niet lang op zich laten wachten.

Wat is de beste manier om te bewegen

5 thoughts on “Wat is de beste manier om te bewegen? je wilt wel maar weet niet wat”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *